Over 70 nyheter du kan glede deg til
AGROTEKNIKK 2021: I tillegg til de som har vunnet innovasjonspris og gull- og sølvaks, blir det mer enn 70 andre nyheter du kan få med deg på messa.
For å bli godkjent som offisiell Agroteknikk-nyhet skal produktet ikke ha vært lansert, markedsført eller vist i Norge før 1. januar 2021. På grunn av pandemien har juryen akseptert lansering etter sommeren 2021.
Produktet, eller deler av produktet, må være nytt. Det er også et krav at produktet skal presenteres på Agroteknikk 2021, og det skal være tilgjengelig for kommersielt salg. Totalt er det i år 75 produkter som får status som offisielle nyheter.
Avansert trailer fra Hardi
Hardi Aeon skal være en sprøyte med høy kapasitet, også i ulendt terreng. Den kan leveres med standard bom fra 24 til 36 meter og Twin Force-bom fra 24 til 30 meter. Sprøyta kommer med det meste av moderne utstyr, som negativ tilt på bommen og seksjoner ned på dysenivå.
Hardi Norge, Stand E02-04
Ny norsk proffmaskin
Duun kommer med vedmaskina VM450. Den kapper 45 cm i diameter og kløyver med en kraft på om lag 16 tonn. Kraftbehovet er redusert takket være bedre hydraulikksystem. Det gir den også en høyere effektivitet. Vedlengden er på inntil 60 cm.
Felleskjøpet Agri, Stand B01-14
Knivsegg fra He-Va
Knivtrommelen fra He-Va skal hakke og bearbeide fangvekster og stubb for å få nedbrytningen raskt i gang. Trommelen har seks knivsegger som er festet som en slakk spiral på langs av trommelen. Du kan få redskapen med en eller to tromler for front- eller bakmontering og i tre- eller seksmeters arbeidsbredde.
Eikmaskin, E01-04
Svensk monstersag
Husqvarna 592XPG er for de virkelig grove trærne (se BG nr. 6/2021). Saga har et sylindervolum på 92 cm3 og veier 7,6 kilo. Den kan utstyres med sverd fra 20 til 36 tommer og skal være lettere, og dermed mer brukervennlig, enn forgjengeren.
Husqvarna Norge, Stand D02-12
Grovere lettkjetting
Lilleseths EasyOn får nå en kraftigere variant. Tidligere ble disse levert opp til 7 mm, men nå kommer det en med 9 mm (se også BG nr. 10/2020). Dette er for å møte etterspørselen fra entreprenører og skogfolket som kjører stadig større traktorer. Kjettingen skal gi god gripeevne og dekkbeskyttelse også til store dekk.
Lilleseth Kjetting, Stand D03-25
Kraftig åttetonner
Den nye åttetonns gravemaskina med korthekk fra Cat sies å ha den kraftigste motoren på markedet på 69 hestekrefter. Med fastbom kan den, med den lengste stikka tilgjengelig, grave ned til 4,7 meter, og den har en rekkevidde på 6,9 meter.
Felleskjøpet Agri, Stand B01-14
Fjæret norsk dumper
Orkel kommer nå med fjæret boggi på den største dumperhengeren, DX140. Dette er det nye flaggskipet på dumpersiden. Det fjærede draget er nytt, og du kan velge mellom vribart øye eller kulekobling. Den er konstruert for 50 km/t, har et volum på 8,25 m3 og tillatt nyttelast er ca. 14 tonn.
Orkel Direkte, Stand D01-24
Ekstrem Väderstad
Med en arbeidsbredde fra 12,5 til 14,25 meter rekker du over mye på kort tid med såbedsharva NZ Extreme, i alle fall om du har store jorder og grei arrondering. Vi omtalte såbedsharva første gang i BG nr. 8/2019, da prototypen var en av nyheten til mAgrotechnica. Harva har seks tinderekker med tindeavstand på 7,2 cm. Väderstad lanserer samtidig ei Extreme-tinde.
Felleskjøpet Agri, Stand B01-14
Spirit-nytt
Nordic-konseptet ble omtalt i Bedre Gardsdrift allerede i nr. 7/2014, men da for Spirit 600C. Du kunne også lese en brukererfaring i BG nr. 5/2015. Nå tilbyr Väderstad gjødsellabben Nordic også til Spirit 400C. Nordic-versjonen gjør at du reduserer trekkraftbehovet fordi den har halvparten så mange gjødsellabber som andre maskiner. Disse sitter med 25 cm avstand mellom annenhver sålabb. Spirit 600C får nå mulighet for InLine-startgjødsel.
Felleskjøpet Agri, Stand B01-14
Hydraulisk monsterfreser
Tokvam kommer med et nytt flaggskip for hydraulisk drevne snøfresere, som omtalt i Bedre Gardsdrift nr.7/2021. F240H er utviklet for hjullastere på opptil ti tonn. Snøfreseren har ei vifte på 100 cm i diameter og en arbeidsbredde på 240 cm. Den krever rundt 200 liter olje i minuttet.
Tokvam, Stand B01-14
Velduftende klauver
Intracares Eco-Bath gir klauvene en grønnfarge etter badet slik at du enkelt kan se hvilke dyr som har vært innom og ikke. Produktet er basert på den europeiske økologiske jordbruksfilosofien, og består av sink og oljer.
Mineral-Expressen, Stand D03-28
Gardsanlegg for biogass
Greenfarms gardsanlegg for biogass fra husdyrgjødsel skal redusere utslippet av metan og andre drivhusgasser fra garden. Samtidig gir det økt gjødseleffekt og muligheten for egenprodusert strøm. Anlegget skal være raskt å installere, og det er skalerbart fra 2000 til 20 000 kubikk gjødsel per år.
BRI Agri, Stand D01-04
Elektrisk minilaster
MultiOne har oppgradert sin elektrisk drevne minilaster med ny hydraulikkpumpe som yter 35 l/min. Den har en batterikapasitet på 20,5 kWh, noe som skal utgjøre rundt fire timers driftstid.
A-K maskiner, Stand C02-19
Bilde: IMG0249
Framoverlent tippgaffel
Norjes tippgaffel for gaffeltruck tipper kassene framover. Du monterer dem enkelt på de eksisterende gaflene på trucken og låser dem i bakkant med en bolt. De kan også monteres på hjullaster, traktor og annet med gafler og hydraulikk. Kapasitet inntil 1000 kg.
Vreten Norge, Stand C01-14
Forbedret Jordplan
Jordplan har utviklet en ny og forbedret app for telefon. Den skal inneholde alt du trenger av jordprøver, drenering og selvsagt gjødselplaner. Føring av sprøytejournal er nå også mulig i Jordplan-appen.
Jordplan, Stand D03-22
Takler for kort knust potetris
AVR Spirit 7200 er en videreutvikling av Spirit 6200. Potetopptakeren har sju tonn tank og bedre risutskilling for å kunne håndtere potetris som er knust for kort. 7200 har separat LS-drift på hver av tottebeltene. I tillegg har du hurtigskift av opptaksorgan til potet, løk eller gulrot. Det er også mulighet for breie dekk og IsoBus. Du finner en større omtale av potetopptakeren i Bedre Gardsdrift nr. 7/2021.
Norwegian Agro Machinery, Stand D01-25
Bogballe med nye utstyrsvalg
M- og L-Line modellene fra Bogballe blir heretter tilgjengelig med fire kraftige arbeidslys som lar deg se spredebildet bedre. L20 og M35 får mulighet for IsoBus uten at du trenger vekt. Det gir en rimelig IsoBus-spreder som kan kjøres med seksjonskontroll, tildelingsfiler via Shape-filer eller samle dokumentasjon.
Norwegian Agro Machinery, Stand D01-25
Terminal for nye og gamle maskiner
Cemis 1200 er den nye GPS- og IsoBus-terminalen fra Claas. Den 12 tommer store terminalen kan brukes som vanlig IsoBus-terminal. Med AUX-N er det mulig å tildele funksjoner til IsoBus-redskap. Cemis 1200 vil være tilgjengelig på nye treskere, finsnittere og traktorer, og du kan også ettermontere den.
Norwegian Agro Machinery, Stand D01-25
Claas øker kapasiteten med Trion
Treskerserien Trion består av 20 modeller og erstatter Tucano. Trion 500-modellene har fem ristere, og treskeverket er 1,42 m. 600-modellene har seks ristere og treskerverket er 1700 mm bredt. De ni 700-modellene er hybrider med en eller to rotorer. Treskerne har fått ei ny hytte for bedre komfort, og alle modellene kan leveres med sideveis avvatring. Du finner en fyldigere omtale av Trion-serien i BG nr. 6/2021.
Norwegian Agro Machinery, Stand D01-25
Automatisk nitrogenfordeling i felt
Den nye Cropsat-modellen fra Dataväxt fordeler kunstgjødsel automatisk i et skifte ved at du spesifiserer gjennomsnittet av nitrogenmengden du ønsker. I tillegg får du nå et varsel når et nytt godt nok satellittbilde er tilgjengelig, slik at du slipper å følge med sjøl.
Dataväxt, Stand E03-02
Hydraulisk drift og slitestål i tut
Snøfreseren Dalen 2116 har hydraulisk drift. Tuten har ei utskiftbar plate av Hardox i ryggen. Dette er gjort for å redusere slitasjen ved fresing av snø som inneholder sand og grus. Du kan legge ned tuten uten bruk av verktøy under transport. Snøfreseren har også Hardox i vifteblad og viftehus. Se også BG nr. 7/2021.
Lid Jarnindustri, Stand E01-04
Holder bommen stabil
Leeb CS er første trepunktssprøyte fra Horsch (se Bedre Gardsdrift nr. 7/2021). Sprøyta har aktiv bomdemping, som vil si at det blir satt trykk på to sylindre som skal holde bommen stabil. Leeb CS kommer i tre ulike tankstørrelser, og bombredden er fra 15 til 30 meter. Hurtigkoblingsramma forenkler påkobling, og drifta er hydraulisk.
Norwegian Agro Machinery, Stand D01-25
Strøkasser med lokk
Strøkassene fra Duun får nå mulighet for hydraulisk lokk slik at du slipper å gå ut av traktoren. Lokket er vanntett, noe som gjør at du kan parkere strøkassa med sand i uten å bekymre deg for regn eller frost.
Duun Industrier, Stand B01-14
Kesla skjuler slangene
Slangene på Kesla 326T ligger skjult i bommen. Hele ramma, inkludert bommen, bruker et mykt design uten store overheng. Det nye designet reduserer stress og spenning ved tunge løft, noe som skal øke levetida. Krana når 9,1 meter opp og løfter da 640 kg. Den krever 190 bar trykk fra traktoren.
Eikmaskin, Stand E01-14
Presis og jevn lasterkjøring
Precision Lift & Load er ny digital funksjon for kontroll og innstilling av frontlasteren. Systemet blir betjent fra Valtras SmartTouch-terminal. Med innstilte grenser på arbeidsområdet vil hastigheten på lasteren senkes når den nærmer seg ytterpunktene. Det gir mykere lasterkjøring. Systemet kan også registrere og logge vekt på det du håndterer.
Eikmaskin, Stand E01-04
Agrilogg med gjødselplanlegger
Det blir nå mulig å lage gjødselplan via Agrilogg. Løsningen blir først tilgjengelig for eksisterende kunder av Agrilogg, men på sikt vil den bli åpnet for eksterne brukere, og det blir en rådgivningsportal som setter deg i kontakt med rådgivere.
Agrilogg, Stand D03-14
New Holland T7 HD
Traktoren har fått en helt ny hytte med støynivå på 66 dB. Her er det mer komfort, bedre lagringsplass og nytt armlene. Du velger funksjoner på Intelliview-skjermen fra display på rattet. Se Bedre Gardsdrift nr. 6/2021 for en fyldigere omtale av traktoren.
A-K maskiner, Stand C02-19
Deutz-Fahr Agrotron TTV 6135 C
Traktoren har fått ny hytte og Steg V-motor. Den kan velge mellom powershift, RC-shift og trinnløs transmisjon. Det er nye betjeningsløsninger for hydraulikken og mulighet for systemet Smart Farming.
H C Petersen, Stand C02-18
Deutz-Fahr Agrotron TTV 7250 og 8280
Deutz-Fahr har bygd opp sin egen trinnløse transmisjon, som kommer på søstermodellene 7250 (247 hk) og det litt større flaggskipet 8280 (287 hk). Dermed sier disse farvel til ZF-kassa. Begge har tretrinns framakselfjæring, økonomihastighet på kraftuttaket framme og solid hydraulikkapasitet, og begge kan leveres i HD-utgave med kraftigere trepunkt og lenger akslingavstand.
Du kan lese mer om 7-serien i BG nr. 6/2021 og 8-serien i BG nr. 7/2020.
H C Petersen, Stand C02-18
Fendt 200 Vario Gen3
Tredje generasjon Fendt 200 Vario (fra 75 hk) har endelig fått en etterlengtet oppdatering.. Serien har fått ny hytten og den har nå utstyrsmuligheter som de store. Det betyr at du kan få brukergrensesnittet FendtOne, IsoBus, autostyringsmulighet for betjeningsterminal og den nye kjørespaken til Fendt. Du finner en fyldigere omtale i Bedre Gardsdrift nr. 8/2020
Eikmaskin, Stand E01-04
Fendt 500 Vario Gen3
Den nye generasjonen av 500-serien har nytt armlene, ny kjørespak, nye terminaler og FendtOne instrumentpanelet. Se BG nr. 6/2021.
Eikmaskin, Stand E01-04
Fendt 900 Vario Gen7
FendtOne er den store nyheten i siste generasjon Fendt 900. Det innebærer at armlenet, multifunksjonell kjørespak, digitalt instrumentpanel og terminal er nytt.
Eikmaskin, Stand E01-04
Claas Arion 400
Serien har fått en ny toppmodell, stage V-motor og en ansiktsløftning med nytt design. Serien øker dreiemomentet med 10 prosent. Se Bedre Gardsdrift nr. 2/2021 for en fyldigere omtale.
Norwegian Agro Machinery, Stand D01-25
Case IH Puma
Ny front med seks ledlamper, bedre lakkvalitet og støyisolasjon i hytta er stikkord for nye Case IH Puma. Den har også fått nytt avansert bremsesystem for tilhengere.
A-K maskiner, Stand C02-19
Massey Ferguson 4700 Dyna-2
Den forholdsvis enkle 4700-serien har seks hovedgir fordelt på to grupper. Nå har den også fått totrinns hurtiggir, og dermed tilnavnet Dyna-2.
Eikmaskin, Stand E01-04
Massey Ferguson 6S
Den nye firesylindra 6S-serien til Massey Ferguson er blitt oppgradert med kjørespaken Multipad, forbedret Datatronic 5-terminal og nytt klimaanlegg. Se ellers Bedre Gardsdrift nr. 7/2021.
Eikmaskin, Stand E01-04
Massey Ferguson 7S
E-loader er den nye lasterbetjeningen fra Massey Ferguson. Den blir tilgjengelig på den nye 7S-serien, som også har Multipad kjørespak og Datatronic 5-terminal. Se Bedre Gardsdrift nr. 7/2021.
Eikmaskin, Stand E01-04
Massey Ferguson 8S
Massey Ferguson 8S ble kåret til Årets traktor 2021 (Tractor of the Year) i fjor (se BG nr.1/2021). 8S-serie har tre ulike transmisjonsalternativ og en ny toppmodell med 305 hk. Den har også nytt armlene med Multipad kjørespak, Datatronic 5-terminal og nytt klimaanlegg. Du finner en grundigere omtale av serien fra lanseringen i fjor i BG nr. 6/2020.
Eikmaskin, Stand E01-04
Valtra A5
Valtra A-serie er nå kommet til femte generasjon, med ny Stage V-motor. Avhengig av modell (75-135 hk) har du valget mellom 12/12 mekanisk transmisjon, eventuelt med totrinns hurtiggir, eller en transmisjon med fire mekaniske gir og fire hurtiggir. Alle kommer med Valtras velkjente vendegir med parkbrems. Se BG nr. 1/2021.
Eikmaskin, Stand E01-04
Valtra T5
Kjøredata på Valtra T5 er flyttet til en skjerm på A-stolpen. Serien har også fått en ny versjon vendegirspak og automatisk aktivering av vendeteigsautomatikken. For mer informasjon om serien, se Bedre Gardsdrift nr. 4/2021.
Eikmaskin, Stand E01-04
Nye traktorer fra John Deere
Felleskjøpet lover en ny traktorserie fra John Deere til Agroteknikk, men hva som kommer av nyheter fra John Deere blir først avslørt nærmere messa.
Felleskjøpet Agri, Stand B01-14
Thaler Hoflader 1220
Tyske Thalers største nyhet er deres minste laster. Den er 88 cm bred og 200 cm høy, har en 19 hk motor og hydrostatisk transmisjon. Stor smidighet gjør den ideell i trange fjøs. Den løfter 750 kg og er sjøl 1010 kg. Verdenspremieren skjer på Agroteknikk.
Elmaas, Stand D01-05
Fordøyelig og energirikt
Nutrifiber er en frøblanding med mjukbladet strandsvingel som kombinerer stor avling, god fordøyelighet og høyt proteininnhold. Godt egnet til høytytende dyr. Enga skal holde avlingspotensialet lenger enn tradisjonell eng selv med med tre eller fire slåtter. Graset etablerer et veldig dypt rotsystem som gjør enga tørkesterk.
Gjølstad gård, Stand F18
On-Demand drive system
Hydraulikkteknikk leverer finske Black Bruin sitt komplette system for drift av tilhengere og annet slept utstyr. Du har betjeningspanel og display i hytta, kopler til hydraulikken og monterer ventilpakke og radialstempelmotorer i hjulnavene. På side 51 i denne utgaven finner du en reportasje om to gardbrukere som har valgt drift på rundballepressa med utstyr fra Black Bruin.
Hydraulikkteknikk, Stand D02-26
Naturlig ventilasjon
J L Bruvik kan nå tilby ventilasjonspanel fra Faromor for naturlig ventilasjon. Panelet er beregnet for kunder som ønsker isolasjonseffekt når det er kaldt ute.
Felleskjøpet Agri, Stand B01-14
Vertikal ventilasjonsvifte
Den vertikale sirkulasjonsvifta fra Multifan har fått finere netting. Det gjør at du kan henge den lavere enn tidligere modeller.
Felleskjøpet Agri, Stand B01-14
Blåser bort blautgjødsla
Applied Varimount 350 er en kraftig kraftuttaksdrevet kompressor med tapp både for front- og bakmontering. Den leverer 10 bar kontinuerlig trykk, og formålet er å blåse reint slangeanlegg for husdyrgjødsel.
Hektner Maskin, Stand C03-04
Spesialiserer seg på landbruksdekk
Utvalgte avdelinger hos Felleskjøpet Agri spesialiserer seg på hjul og dekk med satsingen Agridekk. Målet er å utnytte logistikken og nettverket i Felleskjøpet Agri, og legge til ny, og spisset, dekk-kompetanse både på salg og service.
Felleskjøpet Agri, Stand B01-14
Varierer trykket mot bakken
De to- og firerotors samlerivene Claas Liner kommer nå i utstyrsvariantene Trend og Business, der Business har Activ Float for å flyte lett over landskapet.
Norwegian Agro, Stand D01-25
Resirkulert strekkfilm
Strekkfilmen fra Unterland er laget av 30 prosent resirkulert plastråvare. Strekkfilmen kan brukes til både rundballer og firkantballer.
Tommen Gram AS, Stand D03-11
Breiplast i MF og Fendt
Kombipressene MF RB 3130F Protec og Fendt Rotana 130F Combi kan nå bruke enten breiplast eller nett. Se også Bedre Gardsdrift nr. 6/2021.
Eiksenteret, Stand E01-04
Bakluke på Underhaug
Avlesservogna Underhaug 8000 har fått hydraulisk bakluke for bruk i plansilo. Vogna er en forsterket utgave den velkjente modellen, og ble første gang omtalt på gardsdrift.no i juni i år.
Herde Industrier, Stand D01-04
Matebord for rundballer
One2Feed lanserer et nytt matebord for rundballer. Matebordet kan være opptil 12 meter langt og bruker One2Feeds Moving floor.
One2Feed, Stand A1-07
Overvåker korntørka
Med Atlas kan du overvåke korntørkinga på smarttelefonen i sanntid. Systemet er kompatibelt med Tornum Autodoc og kan også brukes på eldre anlegg.
Felleskjøpet Agri, Stand B01-14
Høster og fôrer
Elektriske Lely Exos kjører selv ut og høster gras på enga, og bringer det ferske fôret rett inn på fôrbrettet til melkekua. Autonom nullbeiting der altså. Du kan lese mer i Bedre Gardsdrift nr. 9/2020.
Fjøssystemer, Stand A1-01
Fôrhekk til sau
Tegle er en rundballehekk til sau som er utviklet for å gi mindre fôrsøl og være sikker i bruk. Du kan få den med tak og braketter til gulv, slik at du kan flytte den med pallegaffel.
Felleskjøpet Agri, Stand B01-14
Kontroll på BvL-mikseren
Et kontrolldisplay på betjeningspanelet som viser turtall på sneglene, antall rotasjoner, samt blandetiden, skal gi BvL-brukere mer kontroll på miksinga.
Traktor & Landbruk, Stand C01-03
Seks års garanti mot misnøye
Er du ikke fornøyd med den mobile fôrmikseren fra BvL? Med en seks år lang fornøydgaranti kan du be importøren om å kjøpe mikseren tilbake, til og med om du bruker lang tid på å finne ut om du liker den eller ei.
Traktor & Landbruk, Stand C01-03
Drikkeautomat med stor kapasitet
Lammedrikkeautomaten Louve har en pulverholder med plass til en 25 kg sekk. Uttak til to smokkbrett og varmeelement på 3500 W gir større kapasitet.
Husdyr Systemer, Stand A1-13
Effektiv tørrgjødselspreder
Tørrgjødselvogn med opptil 36 meter spredebilde og IsoBus veiecellesystem fra Bunning. Karmforhøyeren på Farmstar 80HBD utvider kapasiteten fra 8 til 10,2 m³.
Hektner Maskin, Stand C03-04
Led i fjøset
Nå har J L Bruvik utvidet sortimentet til også å gjelde ledlysarmatur og lyskaster fra Faromor til landbruket.
Felleskjøpet Agri, Stand B01-14
Klimakontroll på app
Klimakontrollen Argos Bravo Touch fra Mikrofan er nå tilgjengelig fra både web og app.
Felleskjøpet Agri, Stand B01-14
Ventilasjon til små fjøs
Ventilasjonsenheten fra HRV-Bruvik egner seg til ventilasjon av mindre fjøs til kalv, småfe, fjørfe eller hest. Gjenvinner en del varme. Felleskjøpet Agri, Stand B01-14
Nye rulleporter
Galebreakers rulleporter til fjøs, garasjer og redskapshus, er nå en del av sortimentet til J L Bruvik. Du får dem med manuell-, elektrisk- eller fjernstyring.
Felleskjøpet Agri, Stand B01-14
Rullegardin i ulike kvaliteter
Satsingen på naturlig ventilasjon gjør at J L Bruvik selger Galebreaker rullegardiner i flere farger og kvaliteter og alternativer for tilpasning til bygg.
Felleskjøpet Agri, Stand B01-14
Standardisert nettofjøs
Miljøvennlige materialer med mye bruk av tre, lite betong, samt standardiserte løsninger for kalde strøk, er nøkkelord for Nettofjøset til BRI Landbruksbygg.
BRI Agri, Stand D01-04
Kommer over høye hindringer
Gjødselmikseren Duun PT280 kan reguleres i høyden for å komme over høye hindringer med gjødselpropellen. Det er girboksdrift for 1000 o/min på mikseren.
Felleskjøpet Agri, Stand B01-14
Automatisk innveiing
Du taster inn kornsort, vanninnhold og skifte i appen på telefonen, og Grain Balance registrerer automatisk innveiing av kornlass ned på skiftenivå.
Felleskjøpet Agri, Stand B01-14
Homogen gjødsel med luftinnblåsing
Ved å blåse inn luft holdes gjødsla homogen hele året. Slamstyringsystemet fra Dairypower har blitt mer kompakt og kan brukes i både storfe- og grisefjøs.
Fjøssystemer, Stand A1-01
Nyutviklet gjødselvogn
Under Agroteknikk vil Ålgård Landbrukssenter vise fram en nyhet innen gjødselvogner som de har fått spesielt utviklet for seg. Mer får du ikke vite før vogna står på messa.
Ålgård Landbrukssenter, Stand B01-08