Klimasmarte nyheter fra Lely

Lanserer tre nyheter for bedre utnytting av ferskt gras og husdyrgjødsel.

Publisert

Nyheter fra Lely får alltid gul farge fram til de settes i vanlig produksjon. Under dagens digitale Future Farm Days presenterte nederlenderne tre nyskapninger som skal gjøre gardsdrifta mer effektiv og samtidig føre til reduserte klimagassutslipp. I følge Lely vil framtidas melkeproduksjon bli mer klimasmart takket være bruk av moderne teknologi. Dette er noe forbrukerne etterlyser i stadig større grad.

Sphere

Sphere vil være i stand til å utvinne det Lely kaller sirkulærgjødsel fra husdyrgjødsla. Enkelt forklart fungerer systemet slik at fast og flytende gjødsel blir skilt fra hverandre allerede i skrapearealet. Lely Collector samler opp den tørre delen, og den flytende delen renner ned i små hull i gulvet. Systemet vil også kunne fungere i eksisterende fjøs som har spaltegulv. Plater av rustfritt stål med små hull blir plassert i spalteåpningene for å hindre at fast gjødsel passerer igjennom. Lely Sphere skaper et undertrykk i gjødselkjelleren, eller i flyterenna slik at fjøslufta blir sugd ned igjennom de små dreneringshullene i gulvet. Det skal føre til et bedre miljø i fjøset, og en reduksjon i ammoniakkutslipp på 70 prosent ifølge Lely. Den nye Lely Sphere skal være i stand til å utvinne mellom 10 og 20 kilo Nitrogen per melkeku per år fra lufta den trekker ut av gjødselkjelleren. Dette er Nitrogen som går tapt i tradisjonelle fjøs. Systemet har vært i drift på fire nederlandske pilotgarder, men det vil nok ta et par år før Sphere blir klar for salg.

Exos

Nullbeiting er ikke ukjent for mange melkeprodusenter. Nå lanserer Lely ei fullautomatisk grashøstemaskin de har kalt Exos. Den er elektrisk drevet og kan høste ferskt gras førerløst ved bruk av GPS-teknologi. Fôring med ferskt gras gir ifølge Lely 10-20 prosent bedre utnyttelse av graset enn om det blir ensilert. De hevder også at hver ku vil kunne produsere opp til tre kilo mer melk på samme mengde gras hvis fôret er nyhøsta til enhver tid. Systemet gir mulighet til å fôre mange ganger i døgnet, og du kan kombinere grønt gras med tildeling av ensilasje hvis du ønsker. Exos vil også kunne dele ut flytende husdyrgjødsel fra den nye Sphere samtidig som den høster gras. Foreløpig er dette et konsept som er på forsøkstadiet, men Lely planlegger å sette Exos i salg om kort tid.

Horizon

Lely lanserer en ny digital plattform som samler informasjon fra alle Lely redskaper du har. Dette vil gjøre det mulig å få mer oversikt over ytelsen til hvert enkelt dyr. Det er lett for en gardbruker å luke ut dyre med høyest og lavest produksjon, men å skille de som er mer middelmådige er vanskelig. Lely hevder at så mye som 40 prosent av alle melkekyr lider av Ketose i så liten grad at gardbrukeren ikke klarer å legge merke til det. Horizon vil kunne avsløre slike plager i tillegg til mye annet. Systemet måler buskapen etter de fire kriteriene fruktbarhet, produksjon, helse, og funksjon sammen med robotene. Det vil også kunne gi deg som gardbruker konkrete råd om hvilke dyr du bør avle på, og hvem du bør sjalte ut. Informasjon om alle detaljene blir lett tilgjengelig til enhver tid via en app på smarttelefon.

Powered by Labrador CMS