
Tre norskutvikla produkter får innovasjonspris
AGROTEKNIKK 2021: En sålabb, en autonom redskapsbærer og en stolpe som ikke ruster - dette er produktene som stikker av med den aller første Innovasjonsprisen på Agroteknikk.
Flere aktører gjør en solid jobb i å utvikle helt nye maskiner, konsepter og tjenester for landbruket. Dette ønsker juryen å løfte fram gjennom den nye innovasjonsprisen. Agroteknikk 2021 blir første gang denne prisen deles ut.
For å bli vurdert til innovasjonsprisen må produktet i vesentlig grad oppfylle vilkårene for sølv og gull, og det må ha tydelig norsk relevans. Produktet må heller ikke ha vært vist på tidligere Agroteknikk-utstillinger. Prisen kan gis til produkter som ennå ikke er kommersielt tilgjengelig.
Tre av de 101 godkjente nyhetene har i år fått tildelt innovasjonsprisen.
Egenutviklet sålabb
Den første vinneren av Innovasjonsprisen er godt kjent for lesere av Bedre Gardsdrift. Vi har nemlig både vært på besøk i gardsverkstedet hos familien Romsaas (se BG nr. 4/2021), som står bak sålabben, og vi var til stede i fjor da prototypen av sålabben ble testet ut.
Den nye sålabben Sulerud AS har ei tinde som kan du justere trinnløst ettersom behovet for jordløsning endrer seg uten at sådybden blir påvirket. Tinden kan kjøres ned til 30 cm. Gjødsla blir sluppet ut fra tinden i en større del av sjiktet, med brorparten på 6-10 cm dybde.

I samme spor bak tinden følger en vingelabb for såkorn og startgjødsel som føres opp og ned på ei stang. Hver vingelabb har individuelle trykksylinder og dybdehjul. Labbene legger såfrøet i to «belter» på rundt 5 cm. Det gjør at selv om avstanden mellom labbene er 33 cm, er ikke radavstanden mellom såfrøene mer enn 14 cm. Dermed rører du minst mulig jord samtidig som du holder deg på en relativt tett radavstand.
Vingelabbene sørger for at såkornet alltid havner i svart jord. Full gjennomskjæring gjør at du får en såle hvor såkornet ligger og forsynes med vann av kapillærkreftene. Du får heller ingen problemer med halm, slik du kan få med skållabber. Du kan gjødsle hardere enn med andre direktesåmaskiner.
Sålabben får heder fordi den er et godt stykke i riktig retning for direktesåing, med presis frøplassering og to ulike gjødslingssoner.
Sulerud finner du på stand D01-08b
Nyskapende autonom redskapsbærer
Også norske AutoAgri vinner Innovasjonsprisen. Bedre Gardsdrift har fulgt utviklingen av AutoAgri siden vi første gang så dem under Agrovisjon i 2019 (se Bedre Gardsdrift nr. 9/2019).

AutoAgri er en autonom redskapsbærer som kan erstatte mange av arbeidsoppgavene til en vanlig traktor, men på en måte som vi aldri før har sett.
Den har elektrisk drivlinje og 360 graders sving på alle hjul. AutoAgri er under utvikling og dermed ikke i ordinært salg ennå, men de har åpnet for bestilling av pilotenheter til utvalgte kundesegmenter. Med lav totalvekt, lav fart og redskaper festet i trepunktsfestet mellom fram- og bakhjulene, blir vektfordelingen gunstig og jordpakking redusert.
Redskapsbæren kan erstatte mange av traktorens arbeidsoppgaver på en måte som vi aldri før har sett.
Redskapsbæreren kommer både i helelektrisk utgave og som ladbar hybrid, og er derfor svært kostnads- og klimavennlig. AutoAgri er utstyrt med kategori 2 trepunktsfeste, kraftuttak og hydraulikk som er tilpasset redskaper du bruker på en tradisjonell traktor. Bruksområdet er både innenfor landbruk, park og anlegg.
AutoAgri treffer du på stand D01-08
Ruster ikke i fjøset

Den tredje vinneren av Innovasjonsprisen er Fjøssystemer. De siste årene har fjøsinnredning som ruster vært et stort tema i landbruket. Fjøssystemer har kommet opp med en løsning der de bruker trestolper støpt inn i to lag med PE-plast i stedet for stolper i stål. Dermed omgår de alle problemer med rust på innredningen.
Stolpene blir produsert av Wopas i Hallingdal. Bruk av metaller med ulike elektrodepotensial i et fjøsmiljø gir grunnlag for galvanisk korrosjon, og dermed aggressive rustangrep. Dette sammen med jording av innredning, utilsiktet sammenkobling av metaller, som armeringsjern og forsinket innredning, kan også gi rustutfordringer. Ved å støpe ned Wopas-stolper til å henge innredningen i blir stålet stålet i innredningen isolert vekk fra bygget slik at korrosjon i innredningen ikke blir et problem. Stolpene blir levert i flere lengder og er like solide som tilsvarende stolper i stål.
Fjøssystemer har stand A1-01