Disse vinner Gullakset

AGROTEKNIKK 2021: Åtte nyheter får tildelt det gjeve Gullakset under Agroteknikk 2021.

Publisert

Det er i år godkjent og kåret 101 nyheter i forkant av Agroteknikk 2021. Det er litt ned fra rekorden på 115 nyheter i 2018, men omtrent på nivå som i 2015.

Gullnyhetene må oppfylle kravene til sølvnyhet og samtidig oppfylle minst ett av kravene for gull. Totalt åtte nyheter mottar Gullakset i år.

Finner rådyrkalven i fart

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Pöttinger SensoSafe skal redde rådyrkalvene.</span>
Pöttinger SensoSafe skal redde rådyrkalvene.

Pöttinger SensoSafe skal hindre deg i å kjøre på dyr i enga under slåtten. Du monterer en sensorbjelke enten i forkant av frontslåmaskina eller foran på traktoren med en arm ut foran den bakmonterte slåmaskina. Det finnes også et sett for butterfly. Frontmaskin-sensoren bråløfter slåmaskina hvis den oppdager et dyr, mens sidesensoren gir et varsel så du sjøl styrer reaksjonen. Dette av sikkerhetsgrunner. For eksempel er det ikke heldig med bråløft av trepunktsmaskin i sidehelling. Når sensoren registrerer dyr i enga, tar under et halvt sekund til løftet av frontmaskina blir aktivert eller til du får alarmen. Frontmaskin-sensoren er kompatibel med Pöttinger Alpha Motion Pro, mens sensoren på sida kan brukes foran alle typer slåmaskiner. Sensoren ble presentert som prototype på Agritechnica i 2017, men er nå klar for ordinært salg.

Akershus Traktor, stand E02-03

Metan som drivstoff

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Metantraktor fra New Holland.</span>
Metantraktor fra New Holland.

For å bidra til lavere utslipp i landbruket har New Holland utviklet den aller første serieproduserte traktoren som bruker komprimert metangass som drivstoff. Traktoren reduserer CO₂-utslippene med 10 prosent, mens partikkelutslippene blir redusert med hele 99 prosent.

Bortsett fra motoren er det lite som skiller metantraktoren fra en vanlig New Holland T6.180. Motoren er nyutviklet av FPT i Italia, og har seks sylindre, 180 hk makseffekt og et dreiemoment på 740 Nm. Metantanken er plassert der dieseltanken normalt ligger, men det er også mulighet for en ekstra tank framme på fronthydraulikken.

New Holland har gjennom flere år vist konsepter med alternative drivstoff. Allerede i Bedre Gardsdrift nr. 3/2013 kunne du lese om planene for å utvikle en traktor som går på metan. Nå er traktoren i serieproduksjon, som et bevis på at det er mulig å bygge traktorer med andre drivstoff enn diesel.

New Holland T6 Methane Power vant for øvrig tittelen for den mest bærekraftige traktoren, Sustainable ToTY, under kåringen av Årets traktor tidligere denne måneden.

A-K maskiner, Stand C02-19

Første el-traktor

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Farmtrac 25G</span>
Farmtrac 25G

Verdens første serieproduserte traktor med ren elektrisk drift heter Farmtrac 25 G. Kompakttraktoren er utstyrt som en konvensjonell traktor. Den har trepunktskobling med en løftekraft på 500 kilo samt differensialsperre og kraftuttak med 540 og 540E o/min som alternativ.

Traktoren har firehjulstrekk, og effekten er på 15 kW. Strømmen henter den fra et 72V Li-Ion batteri, og Farmtrac har en effektiv brukstid på inntil fem timer på en lading. Transmisjonen har tre gruppegir, og du kan el-traktoren med frontlaster. Med null utslipp av klimagasser er den støysvake traktoren spesielt godt egnet til innendørsarbeid, enten det er i gartneri, industribygg eller fotballhaller. Rent teknisk har lille Framtrac 25 G kun én nyvinning, og det er at forbrenningsmotoren er byttet ut med en elektrisk motor og tilhørende batteripakke.

Farmtrac kom inn som den første elektriske traktoren på traktoroversikten.no i fjor og ble også omtalt i BG nr. 2/2021 om den første elektriske traktoren i Storbritannia i en reportasje fra øya Sark.

Elmaas, Stand D01-05

Alltid i rett posisjon

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">SoilMate Leveler</span>
SoilMate Leveler

Skal du drive presisjonslandbruk, hjelper det lite å kjøre med to cm nøyaktighet sideveis om redskapen går skeivt. SoilMate Leveler består av to bokser, en på traktoren og en på redskapen, og du bruker mobiltelefonen som terminal. Du monterer de to boksene med kraftig dobbeltsidig teip. Deretter stiller du inn redskapen slik at den er i korrekt posisjon, kvitterer ut dette på mobilen, og går i gang med arbeidet. Her er valg både for slept og trepunktsmontert redskap. Du kan lagre innstillingene for å lette jobben neste gang.

De to boksene kommuniserer med hverandre, og på mobilskjermen ser du hvis redskapens posisjon i forhold til traktoren kommer ut av stille. Det kan for eksempel være at såmaskina endrer vinkel etter hvert som såfrøtanken tømmes, at du uforvarende dulter borti en hydraulikkspak, eller at du må løfte litt ekstra når maskina går i transport. Nå slipper du å sjanse på at du justerer sånn omtrent tilbake til riktig posisjon.

Målet er å legge til rette for best mulig agronomi. Ei rett innstilt harv bruker mindre diesel, og såfrø på korrekt dybde i godt såbed spirer jevnere og gir bedre forutsetninger for jevn og god avlingskvalitet. Systemet er særlig tiltenkt jordarbeidingsredskaper, handelsgjødselspredere og sprøyter, men kan strengt tatt benyttes på alle redskaper hvor riktig innstilling er et poeng. Hele systemet er utviklet og produsert i Norge, og levering starter utpå nyåret.

Gjenvinner næring fra gjødsla

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Lely tenker nytt.</span>
Lely tenker nytt.

Her er gamle tanker på en helt ny måte: Lely skiller den faste og flytende gjødsla for å gi bedre utnyttelse og reduserte klimagassutslipp, men også den tredje fraksjonen, gjødselgassene, blir tatt hånd om. Systemet gjenvinner næringsstoffer fra både tørrgjødsel, urin og gasser som danner seg i fjøset.

Skraperoboten Lely Collector sørger for å samle den faste delen av gjødsla. Urinen trekker gjennom det spesielle gulvet og går i kjelleren. En maskin på utsiden av fjøsveggen suger inn gassene og fjøslufta som blir dannet i flyterennene og gjødselkjelleren. I denne maskinen, kalt N-Capture, blir inntil 70 prosent av ammoniakken tatt ut av lufta, og ammoniumnitratet og ammoniumsulfatet blir lagret i en tank.

Tørrgjødsla inneholder organisk nitrogen og fosfat, mens urinen i hovedsak inneholder kalium. Det gjør at du kan utnytte gjødselverdien i gjødsla mer effektivt. På denne måten utvinner du mellom 10 og 20 kilo nitrogen fra hver melkeku i løpet av et år. Systemet var første gang omtalt i Bedre Gardsdrift nr. 9/2020.

Fjøssystemer, Stand A1-01

Agri Kontroll holder oversikt

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Agri Kontroll</span>
Agri Kontroll

Agri Kontroll er et kontroll- og overvåkingssystem. Den ene enheten er en kontrollboks, for eksempel plassert i traktoren som driver gjødselpumpa, eller det du ellers kan tenke deg av maskiner som står på sjølstyrt. I den andre enden har du mobiltelefon eller nettbrett, for systemet kommuniserer via internett.

Systemet lar deg betjene inntil 16 aktive knapper/funksjoner til pumpetraktor og utstyr, og du kan ha opptil fire kameraer. Det gir mulighet til å overvåke både pumpetraktor og omgivelsene rundt. Du kan følge med på turtall, dieselnivå, varme eller andre alarmer. Fjernbetjeninga lar deg åpne og stenge kraner, slå av og på tilkoblede funksjoner på traktoren, eller stoppe traktoren om det er nødvendig, nærmest uten forsinkelse.

Agri Kontroll er laget med tanke på slangespredning, men systemet passer også til annet arbeid. Denne hjelperen tar overvåkning og fjernbetjening til neste nivå, også på eldre traktorer. Agri Kontroll var første gang omtalt i Bedre Gardsdrift nr. 1/2020.

Agri Produkter, Stand A1-14

Fra radiobjelle til driftsstyring

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">FindMy screenshot.</span>
FindMy screenshot.

FindMy tar det digitale systemet rundt radiobjellene til et nytt nivå med den nye programvaren FindMy TIB. Med utgangspunkt i en nettbasert løsning samles alt av posisjonsregistreringer, både ferske og historiske. Nå kan posisjonene koples mot individnummer, og ikke bare mot bjelle-ID. Hvis søye 70044 gikk med sporing i 2018 og 2019, men ikke å år, kan du sjekke den arkiverte sporingsloggen for å få et hint om hvor det kan være smart å lete. Du kan hente ut kart som viser beitetrykk eller i hvilke områder eller til hvilke tider det er utslag på stressalarmen.

FindMy TIB kan importere data fra Animalia, og dermed kan data for tilvekst, tap eller annen info fra husdyrkontrollen koples til kartet. Hvis andre brukere og beitelag med FindMy gir deg tillatelse, kan du også se deres registreringer. Det åpner for nye strategier for tilsyn, sanking og beitestyring i og med at dyra ikke alltid har de samme tankene om grenser som folk.

En egen geogjerde-funksjon kan gi pushvarsel og hyppigere sendinger for individer som krysser definerte grenser. Dette benyttes alt nå for å varsle togførere om tamrein langs Nordlandsbanen. Verktøyet fungerer på mobil, nettbrett eller datamaskin, og er rigget for mulige framtidige utvidinger. Dermed tar FindMy steget fra å være et sporingssystem til å være et bredt driftsstyringsverktøy som kopler og gjør tilgjengelig flere datakilder.

FindMy vant Gullakset også under Agroteknikk 2018. Da fikk de prisen for de elektroniske bjellene.

Findmy, Stand D02-11

Kamera gir deg storfevekta

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Agroninja Beefie 3D</span>
Agroninja Beefie 3D

For mange storfebønder er det en praktisk utfordring å veie dyr, og en fysisk vekt er kostbar. Det er en utfordring å ta 200-dagersvekt på beite og det samme med 365-dagersvekt eller veie dyret før slakting. All slik handtering er dessuten risikofylt.

Med den nyeste versjonen av Agroninja Beefie 3D kan du få vekta på dyret med å bruke en app og et 3D-kamera på mobiltelefonen. Det eneste du trenger er å feste 3D-kameraet på baksiden av telefonen, registrere rase, fødselsdato og kjønn i appen, og ta bilde av dyret i profil. Da får du vekta opp på skjermen med 95 prosent nøyaktighet.

Når veiejobben er ferdig, kan registreringene eksporteres til et regneark på datamaskinen. Løsningen fungerer på de fleste raser, men er foreløpig bare tilgjengelig på Android-telefoner.

Ole Sivert Bomo ENK, Stand A1-18

Powered by Labrador CMS