Et knippe av sakene som engasjerte leserne mest i 2022.

Året 2022 i Bedre Gardsdrift

Vi har tatt et tilbakeblikk i arkivet og sett på hva som engasjerte dere mest, måned for måned.

Publisert

2022 har på mange måter vært et spesielt år for landbruket. Kombinasjonen av etterdønninger etter pandemien og krigen i Ukraina førte til en perfekt storm av høye dieselpriser, galopperende gjødselpriser, økte byggekostnader, dyrere plast og stive strømpriser. Matvaresikkerhet har fått ny oppmerksomhet, og vedfyring er blitt et hett tema.

På mer hjemmelige trakter fikk kollapsen i et av landets største landbruksfirma store konsekvenser, både for ansatte og for gardbrukere. Nye forhandlere har flyttet inn i gamle A-K-lokaler, og vi har hatt en ny runddans av redskapsbytter.

Januar

Etter å ha holdt trykket oppe på saken i lengre tid, kunne vi i januar bringe dere gladnyheten om at gamle tømmerhengere får amnesti. Dette var den mest leste saken i januar, men samme måned kom en annen sak som skulle bli stor for hele året.

Da valgte vi å pirke borti alt som summet rundt A-K maskiner på den tiden. Fram til da hadde ingen tatt tak i saken, men uten at vi visste det den gang, var dette saken som i stor grad skulle prege landbruks-Norge det neste halvåret.

Februar

Det vakte også interesse da det i februar ble kjent at lokalene til hovedkontoret til A-K maskiner var til leie. Den mest leste saken var likevel lederen vi skrev om amerikanske tilstander i landbruksbransjen.

Mars

«Hvorfor gidder jeg dette?» spurte den tidligere finansmannen Lauritz Haarr som har blitt bonde, og med det klatret han opp på pallen over mest leste saker i mars.

April

Krigen i Ukraina begynte å gjøre seg gjeldende også i Norge, i form av høye dieselpriser. Da passet det fint at vi høsten før hadde gjennomført en traktortest der vi også så på forskjellen i tid- og dieselforbruk mellom å kjøre i 40 km/t og 50 km/t.

Mai

Trafikkregler engasjerer, og vi gjør vårt beste for å belyse temaet, både om hva som gjelder og når reglene ikke henger på greip. I 2021 ble det endelig klart at du har lov å kjøre traktor med brede hjul og smal redskap - men hva med en tilhenger?

Juni

I juni smalt det: Et av Norges største landbruksfirma, AK maskiner AS, meldte oppbud etter 60 års drift. En slik konkurs får store ringvirkninger, også for resten av bransjen, og det ble til slutt så mye å melde fra etterdønningene at vi så oss nødt til å lage en oversikt over alle følgene etter konkursen i A-K.

Juli

Sommerferie for vanlige folk, høysesong for gardbrukeren. Vi var tilskuere under skiftesamlingen for A-K maskiner, og nyheten om at Bjarøy betalte 170 millioner for konkursboet og alt det andre vi lærte fra skifteretten ble den mest leste saken denne sommermåneden.

August

Med sommeren på hell og strømprisene rekordhøye var det nok mange som begynte å se til vedfyring som en måte å holde strømregningen nede. Det er eneste forklaring på at det var en fire år gammel sak om hvor mye en favn ved er som toppet listen denne måneden.

September

Samme sak toppet leserlisten også måneden etter. Kun nyheten om at Valtra gikk forbi John Deere på registreringsstatistikken var i nærheten av å snuse på like mange visninger som spørsmålet om hvor mye en favn ved er.

Oktober

Utpå høsten var det endelig noe mer positivt som troppet leserlisten. Da kom nemlig nyheten om at Lindner kommer til Norge.

Og mens ett merke kommer inn, går et annet merke ut. Samme måned ble det nmelig kjent at Arbos-forhandleren er konkurs.

November

I november begynte vi å forberede oss til 2023. Da starter nemlig ordningen med EU-kontroll for traktor – eller periodisk kjøretøykontroll, som det egentlig heter. Vi

Desember

Året er riktignok ikke helt over, men vi tør likevel kåre nyheten om at New Holland kommer med elektrisk traktor som den mest leste denne måneden.

Årets tre på topp

Men hva ble den mest leste saken i 2022? Tør du tippe?

Det er faktisk tre saker som utmerker seg, og de ligger et hestehode foran de neste på listen.

På topp finner vi selvsagt nyheten om at A-K maskiner er konkurs. Men like bak kommer faktisk den gamle saken om hvor mye en favn ved er. Og på tredjeplass, der finner vi leiekjøringslista.

Powered by Labrador CMS