Både rundballeplast og breiplast har blitt dyrere det siste året.

Plastprisen til værs

Prisene for landbruksplast påvirker årets maskinleieprisliste som publiseres torsdag.

Publisert

Torsdag oppdaterer vi den digitale utgaven av Maskinleieprislista. Prisen på landbruksplast har steget i rykk og napp de siste årene, men spesielt mye siden vi oppdaterte lista for et år siden. Miljøavgift er en ting, men råvaresituasjonen er den klart største faktoren.

I maskinleieprislista har vi flere prisvarianter for pressing og pakking av rundballer. Du kan ha en totalpris per balle inkludert plast og nett, eller du kan ha timespris uten medregnet plast og nett. Her ser vi godt prisstigningen på plast reflektert i leiekjøringsprisene. Middelprisen for åtte lag plast og nett per balle når den ellers ikke er inkludert, har steget fra 60 til 85 kroner per balle. Det er en økning på 41 prosent. Middelprisen for pressing og pakking inkludert nett og åtte lag plast per balle har derimot kun steget med 8,1 prosent. Naturlig nok utgjør selve plasten en mindre andel av denne prisen.

Tør ikke garantere leiekjøringspriser

En av leiekjørerne vi har snakket med, er Tarjei Gjesdal fra Ålgård som driver Gjesdal Maskinstasjon. Han har gått fra 65 til 86 kroner per rundballe for åtte lag plast og nett. Dette er priset med plasten han allerede har kjøpt inn og som han håper skal holde gjennom sesongen. Han påpeker at deler av prisoppgangen kom i fjor. Tarjei har meldt fra til kunder at prislista til Gjesdal Maskinstasjon ikke kan garanteres lengre enn til 1. juli på grunn av ustabile priser på plast, diesel og kalk.

– Det er en veldig vanskelig situasjon. Vi har kjøpt inn mye av både diesel og plast, men om vi må etterfylle utover i sesongen, er jeg redd det blir veldig dyrt. Vi ønsker ikke å sitte igjen med «Svarte-Per», så da må prisen ut til bonden opp. Nok en gang er det bonden som taper, sier Tarjei.

Kan øke ytterligere mot sommeren

Hva han må ta seg betalt per rundballe hvis han må kjøpe mer plast, aner han ikke. Han sender oss derfor videre til Jostein Skei AS som selger landbruksplast over hele landet. Heller ikke han tør å si hva plast vil koste for dem som må etterfylle lagrene til sommeren. Ifølge Jostein har 80 prosent av plasten blitt handlet nå i forsesongen til en pris som tilsvarer 12 kroner mer per rundballe enn i forsesongen i fjor. Jostein bekrefter at dette i all hovedsak skyldes råvaresituasjonen.

– Hvis jeg skal tippe, vil jeg si at prisen kanskje går opp fire kroner til per balle om du må handle plast til sommeren. Men det er umulig å spå. Vi får ikke vite mer om pris før i slutten av april. Vi rekker omtrent ikke å regne på det før prisene har endret seg, sier Jostein.

Om du skal få tilgang på årets maskinleieprisliste må du være abonnent. Det blir du her!

Powered by Labrador CMS