Både diesel og landbruksplast har gått opp kraftig i pris.
Både diesel og landbruksplast har gått opp kraftig i pris.

Ekstraordinært dieseltillegg på leiekjøring

Ekstreme drivstoffpriser gjør at årets maskinleieprisliste må brukes med et dieseltillegg.

Publisert

Innmelding av priser til årets maskinleieprisliste ble avsluttet 20. februar. Fire dager senere gikk Russland til krig mot Ukraina, og oljeprisen gikk til himmels.

Med dagens geopolitiske situasjon er det umulig å forutse hva dieselprisen vil være når lenger fram i tid. I skrivende stund stiger olje- og dieselprisen i uhemmet tempo, og flere av de som har meldt inn priser har tatt kontakt for å melde fra om at årets priser allerede er utdatert.

Vi har ikke mulighet til å hente inn alle priser på nytt, så i år innfører vi derfor et ekstraordinært dieseltillegg. Dette gjelder for den delen av prislista som omfatter leiekjøring, hvor diesel og annet drivstoff er inkludert i prisen. Dette gjelder altså ikke på ren maskinleie.

Leiekjøringsprisene er forbeholdt abonnenter.

Leiekjørerne fortviler

En av dem som har kontaktet oss er Espen Egeland fra Sandnes. Før nyttår fylte han gardstanken på 5000 liter for 9,08 kroner. Dette er dieselprisen han la til grunn da han meldte inn leiekjøringspriser. Det er allerede mer enn vanlig, for han har i mange år fylt for rundt 7,5 kroner literen.

Da vi snakket med ham i mars, hadde han nettopp bestilt diesel til 12,5 kroner. For Espen gir fem kroner økning på literen en årlig ekstrakostnad på minst 50 000 kroner. Og det er kun til eget bruk. Leiekjøringa kommer oppå der igjen.

– Snart er prisen det dobbelte av hva den har pleid å være. Flere av forhandlerne jeg har pratet med sier de nok ville bikke 14 kroner snart. Det er helt vilt, og bør danne et ganske bra grunnlag for jordbruksoppgjøret til våren, sier Espen.

Dette sammenfaller med det andre forteller oss, og to uker inn i krigen ble det meldt om farget diesel helt oppe i 18 kroner literen.

Loggfør dieselforbruk

Vi anbefaler at du som driver med leiekjøring tidlig informerer kundene dine om at det kan bli nødvendig med et ekstraordinært dieseltillegg. Du må da loggføre dieselforbruk per kunde og regne avvik mellom den reelle dieselprisen og basisprisen som er brukt i maskinleieprislista. Basisprisen er satt til 9,5 kr/l + mva.

Mange traktorer har i dag instrumenter som viser forbruk, men på langt nær alle. Vi tror derimot at de fleste har en viss anelse om hvor mye drivstoff som går med til de forskjellige operasjonene. En liten feilmargin må vi nok regne med. Det er naturlig at det går med mer drivstoff på en time med pressing av rundballer i bratt terreng enn det gjør med ei sprøyte på flatt land. Forhold mellom traktorstørrelse og redskap har også noe å si. Legg ned en liten innsats for å finne så korrekt dieselforbruk som mulig om du ikke har instrumenter i traktoren som kan gi en pekepinn.

Årets maskinleiepriser blir å finne i BG nr. 3. Det blir også å finne digitalt i løpet av de neste dagene.

Ikke abonnent ennå? Tegner du abonnmenet nå, rekker du å få med deg den oppdaterte prislista når den kommer.

Powered by Labrador CMS