Bedre Gardsdrift 5/2020 er ute nå

Publisert

Bedre Gardsdrift 5/2020 er på vei ut til abonnentene. Dette kan du lese om i bladet:

Leder:

Lite skilt, stor forvirring

«Traktoren har i utgangspunktet lov å kjøre på motorveg, så lenge den er godkjent for 40 km/t. Det som skaper de største utfordringene, er et rødt og rundt lite skilt som viser en traktor med rød strek over. »

Småmiks

Flere sider med bransje- og produktnyheter.

Småsmart

Brøytelys opp og fram

VIKEN/INDRE ØSTFOLD: Lars Otto Grundt har laget seg en lysrigg for å se bedre når han brøyter i mørke vinternetter.

Når du har en skrue løs

VESTFOLD OG TELEMARK/SKIEN: Per Gunnar Follaug har laget seg en enkel patent som sørger for at løse skruer ikke forsvinner.

Gardsanalyse

Med kapasitet for korn

INNLANDET/ÅSNES: Midt i pottislandet i Solør har Sigbjørn Aurland valgt å bli stor på korn. Maskinparken har han bygd opp for å kunne ta all jobben på jordet selv.

Maskiner

Smartere settere fra AVR

Belgiske AVR lanserer tre nye potetsettere som alle er oppgradert fra tidligere generasjoner. Presisjon er nøkkelordet.

Lett i stubben

VIKEN/LILLESTRØM: Da Hallvard Olai Berg ikke fant en direktesåmaskin som oppfylte kriteriene hans i Norge, gikk han på nettet og søkte råd. Løsningen fant han i England.

Fra småsmart til tilvalg

VIKEN/ØVRE EIKER: Egil Hoen og Nils Jørn Slotfeldt bruker flytende gjødsel, og ny direktesåmaskin skulle ikke hindre det, så de laget et eget system. Nå har det blitt tilvalg på maskinene de selger.

Skånsomme skåler

VIKEN/ENEBAKK: Jørgen Thorshov valgte å gå for skåler da han skulle kjøpe direktesåmaskin. Både økonomi og agronomi lå bak.

Justert og presis

TRØNDELAG/VERDAL: Frode Moe i Verdal er en av fem i Norge som har tatt i bruk den nye Pöttinger Terrasem. Såmaskinen har seksjonskontroll, og traktoren har tatt over styringa.

Trafikkregler

Sneglefart i høy hastighet

Kan, kan ikke? Skal, skal ikke? Du har lov til å kjøre på motorveg med traktor, men ikke alltid. Dette er reglene.

BG prøvekjører

John Deere 6120M: Kort, skrått og godt

Den nye 6M-serien til John Deere er et rimeligere alternativ til toppmodellen 6R og treffer midt i den mest solgte effektklassen i Norge.

Traktorhistorie

En nordmann var først

MØRE OG ROMSDAL/ ØRSTA: De nye 6M-traktorene er ikke de første fra John Deere med god sikt til lasteren. Allerede på nittitallet leverte Felleskjøpet noen få traktorer med frisikt.

Teknikk

Folkets egne braketter

Braketter til å feste spakene til tømmerhengeren finnes det uendelig mange varianter av. Mange har laget festet selv. Vi viser noen av løsningene.

Er du skikkelig utrustet?

Lang og hard er ikke alltid det beste. Se hva du bør tenke på ved kjøp av sverd og kjede til motorsaga.

Vedlikehold

Musikk tel arbe

Vi viser deg hvordan du installerer dab-radio med blåtann og handsfree på traktoren.

Økonomi

Garanti eller fanteri?

Utvidet garanti kaller maskinbransjen det, men du må regne med å ta store deler av regninga selv.

Brukerundersøkelse

Liten skrift, stor betydning

Brukerundersøkelsen viser at de fleste er greit fornøyde med garantiordningene på nye traktorer, men ett traktormerke hevder seg bedre enn andre.

Agronomi

Nye regler for avstand til åpent vann

Bruker du riktig utstyr, kan du nå kjøre nærmere åpent vann enn hva du kunne tidligere.

Tabben som koster flesk

Hva skjer når vi kjører over jordet med tunge redskaper? Hvilke konsekvenser får det? Og hva kan vi gjøre for å redusere jordpakking?

Slik vet du om jorda er laglig

Selv en lett traktor med breie dekk lager pakkeskader hvis ikke jorda er laglig. Her er tre tegn som viser deg om det er trygt å kjøre utpå med traktoren.

Dette er bevaringslandbruk

Plogen er parkert, direktesåmaskinen dratt fram, og dyrkingsplanen omfatter både vekstskifte og dekkvekster. Velkommen til bevaringslandbruket.

Bedre Gardsdrift

Bedre Gardsdrift

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.


Bestill abonnement


Last ned bladet elektronisk

Maskin og agronomi

Stort og rått eller lite og flott?

Maskinene du bruker oppå jorda påvirker det som skjer under jorda, men spørsmålet om det bedre å gjøre færre runder med store maskiner eller flere overfarter med lite utstyr har ikke noe enkelt svar.

Bygg

Rimelig investering, stor avkastning

INNLANDET/ÅMOT: Viktige driftstekniske tiltak trenger ikke å koste skjorta. For 200 000 kr har Ole Morten Nyberg satt opp et lysgroingsbygg som i framtiden kan bli til potetlager.

Forskning

Leter etter det perfekte høstetidspunkt

Kan droner si når du bør høste graset? I jakten på det optimale tidspunkt for slåtten tar forskerne et fugleperspektiv så vel som grasprøver.

Bondejuss

Det er ikke alt du kan klage på

Kommunene fatter mange avgjørelser, men det er ikke alle du påklage. Her skal vi se nærmere på tre av dem.

Veteranen

Wallis 12-20

å låven hos Lars-Kristian Kjølberg i Tønsberg står antageligvis Norges eldste traktor som slekter til Massey Ferguson-familien. En 91 år gammel Wallis 12-20 er av de siste medlemmene i samlingen til Lars-Kristian.

Powered by Labrador CMS