Bedre Gardsdrift 2/2021 er ute nå

Publisert

Bedre Gardsdrift 2/2021 er på vei ut til abonnentene. Dette kan du lese om i bladet:

Leder

40 år med Bedre Gardsdrift

«Når vi ser tilbake på våre 40 år, er vi ydmyke og takknemlige overfor alle som har åpnet dørene og invitert oss og leserne med inn i fjøs og heim og traktorhytter.»

Småmiks

Flere sider med bransje- og produktnyheter.

Småmsmart

Samarbeider smart

TRØNDELAG/TRONDHEIM: Vi har besøkt to trøndere som har valgt sine egne løsninger for å få en effektiv og sikker hverdag.

TEST: 7 X 120 HK MED SEMIPOWERSHIFT

Sju solide slitere

Når du trenger en traktor både til fjøsarbeid, jordbearbeiding og til transport, kan denne traktorstørrelsen passe godt, men er alle gode på alt? Vi har undersøkt.

Gjør det selv

Sliping gir bor som biter

Du trenger ikke kaste sløve bor. Med riktig teknikk og noen minutter ved slipeskiva får du boret til å bite igjen. Her viser vi hvordan du sliper spiralbor.

Bransjefolk

Guruen fra Hedmarken

INNLANDET/STANGE: Kjell Mangerud har vært et kjent navn i landbruket siden 60-tallet. Selv om det er over 15 år siden han pensjonerte seg, er navnet fortsatt synonymt med god pløying.

Statistikk

Tilhengermarkedet blør

Det var ikke bare traktormarkedet som falt i 2020. Tilhengersalget er ned 13 prosent, og totalmarkedet er lavere enn det var under tørkeåret 2018.

Traktor

Eltraktor på øya uten biler

På den vesle øya Sark er biler forbudt, og traktorer er det foretrukne framkomstmiddelet. Nå får de den første elektriske traktoren i Storbritannia.

Gamle skatter, nærmest urørt

Etter at Bedre Gardsdrift etterlyste traktoren med færrest timer, har vi fått inn mange gode kandidater. Fellesnevneren er litt overraskende, men ikke helt unaturlig.

Massey Ferguson 240 - 112 timer:

Norges peneste førtiåring?

TRØNDELAG/RINDAL: Den er rød og blank i lakken, og det er ingenting som tyder på at alderen tynger foreløpig. Denne Massey Ferguson 240 er noe helt for seg selv.

John Deere 6400 - 912 timer:

Sjarmørtraktoren

TRØNDELAG/TRONDHEIM: Bildene på finn.no så ikke spesielt tiltalende ut, men Jon Arne Langørgen bladde likevel innom annonsen. Slik oppdaget han en skjult skatt i Selbu.

Ford 5000 - 507 timer:

En bortgjemt skatt

VIKEN/LILLESTRØM: Bjørn Kvaal kjøpte for ti år siden en pent brukt Ford 5000. På 52 år har ikke traktoren gått mer enn 507 timer, under 10 timer i året.

Valmet 355 - 700 timer:

Fulgte med på lasset

AGDER/EVJE OG HORNES: Johnny Smeland kjøpte seg gard med 16 000 dekar skog. Med på handelen fulgte det en nesten ubrukt traktor.

Fiat 50-66 S DT - 600 timer:

Traktor på samsen

MØRE OG ROMSDAL/HUSTADVIKA: En Fiat uten rust er sjelden vare. Denne lille traktoren har stått i garasje hver natt, og det eneste som skjemmer, er ei lita ripe på panseret etter dieselfyllepistolen.

Bedre Gardsdrift

Bedre Gardsdrift

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.


Bestill abonnement


Last ned bladet elektronisk

Mitt verksted

Fra ku til skru

INNLANDET/LOM: I Ottadalen kryper kvikksølvet ofte ned mot tjue minus. Derfor ble vern mot vinterkulda viktig da Ivar Garmo og faren Ottar gjorde om gammelfjøset til verksted.

Bondejuss

Hvor mye skal garden koste?

Tidligere var det vanlig at eiendommen ble overdratt i forbindelse med nyttår. Dette er blitt mindre viktig. Riktig taksering er derimot fortsatt viktig.

Skatt og avgifter ved gardsoverdragelse

Det kan oppstå spørsmål om skatter og avgifter i forbindelse med en gardsoverdragelse. Her ser vi på noe av det som kan være aktuelt.

Messe

Agromek spesial

«Special Edition» kaller Agromek det når de drysser stjerner ut over nyheter som i år ikke kan presenteres på ei fysisk messe.

Nyheter fra ei avlyst messe

Den franske landbruksmessa Sima er avlyst, men det har ikke hindret arrangørene fra å presentere nyhetene som skulle vært vist fram på messa.

Veteranen

BM Volvo T 400 «Buster» - 1966-modell

Det er vinter og tid for tømmerdrift. Kjetil Opsahl fra Grinder i Grue kjøpte denne Busteren av en sambygding på midten av 80-tallet. De første 20 årene hadde den kun gått i skogen, men på Grinder fikk den også få testet seg litt i jordveien.

Powered by Labrador CMS