Bedre Gardsdrift 10/2020 er ute nå

Publisert

Bedre Gardsdrift 10/2020 er på vei ut til abonnentene. Dette kan du lese om i bladet:

Har du en av disse?

Neste år skal vi se nærmere på hvordan tre populære traktormodeller fra 2011 har holdt seg gjennom ti år.

Snart mister du varslinga

Innen 2025 stenger 2G-nettet. Det betyr at mange mister televarsling fra brannvarslingssystemet om det ikke oppgraderes.

Småmiks

Flere sider med bransje- og produktnyheter.

Leder

Det koster å være kar

«Det er ikke til å stikke under stol at det finnes de som har mer utstyr enn de vet å benytte seg av. Klart det er fint og gjevt, men hvis du faktisk ikke utnytter mulighetene som ligger i teknologien, kunne du like gjerne pløyd ned pengene.»

Småsmart

Modifiserte eldre drammensslodd

INNLANDET/EIDSKOG: Drammensslodden kan være lei under transport. Johannes Sæthern og faren Lorentz har modifisert en slodd de har hatt i over 20 år.

Test

Langtidstest Massey Ferguson 7718 Dyna-VT

Bare detaljer kan ødelegge Med en Agco-motor på 200 hk og trinnløs transmisjon har Massey Ferguson 7718 Dyna-VT grunnlaget til å bli en stor suksess om det bare ikke hadde vært for detaljene.

Test: Forbruk og utslipp

Forbruk og klima – en utfordring i framtida

Hvor mye kan du egentlig påvirke dieselforbruket gjennom ulike innstillinger på traktor og redskap? Og virker dette inn på utslippet fra traktoren? Vi har undersøkt.

Mitt gardsverksted

Olav den hendige

MØRE OG ROMSDAL/MOLDE: Hos Olav Finnset i Eikesdal er verkstedet et nyttig flerbruksrom der han og sønnen bruker mye tid i løpet av året.

Vedlikehold

Kompressoren trenger også kjærlighet

Når kan du med hånda på hjertet si at du sist tok service på kompressoren din? Her er proffenes sjekkliste når de går over kompressoren.

Økonomi

Første, andre, tredje gang – solgt!

Det siste året har det dukket opp en ny markedsplass for omsetning av brukte maskiner og redskaper. Vi ser nærmere på hvordan du sikrer deg best mulig pris.

Meld inn leiekjøringspriser!

Det er snart klart for ei ny runde med maskinleiepriser. Prisene melder du inn på nettsiden maskinleiepriser.no.

Bransjefolk

En rappkjeft takker av

Hans Degerdal er ikke kjent for å være den som brenner inne med en mening, men etter å ha fulgt landbruket og maskinbransjen tett gjennom flere tiår, legger han nå ned pennen.

Bedre Gardsdrift

Bedre Gardsdrift

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.


Bestill abonnement


Last ned bladet elektronisk

Bygg

Alt under ett tak

INNLANDET/ELVERUM: Even Knutsen trengte mer lagringsplass til potetene. Resultatet ble et 1800 m² stort flerbruksbygg satt opp av sjølsnekra elementer.

Maskiner

Åsmund satser bredt

TRØNDELAG/LEVANGER: Entreprenør Åsmund Malum satser på å levere tjenester litt utenom det vanlige. Derfor har han investert i redskap som få andre i Norge har.

Gardsdrift

Kortreist og kortkutta

TRØNDELAG/LEVANGER: Fridtjov Skjerve strør med finkutta halm i grisehuset.

Hønsehirsen brer seg på Østlandet

VIKEN/ENEBAKK OG SKI: Hønsehirse er et ugras mye verre enn floghavre. Den har spredd seg til nye steder på Østlandet. Enkelte garder har trolig ugraset uten å vite om det.

– Slik bekjemper jeg hønsehirse

VESTFOLD OG TELEMARK/ HOLMESTRAND: Kornbonde Jon Petter Helgestad har brukt de siste åra på å kjempe mot hønsehirsen. Han mener tiltakene virker.

Den viktige stølsdrifta

INNLANDET/ØSTRE SLIDRE: De blir færre og færre, men for noen er fortsatt stølen en vital del av drifta. Lie Stølslag i Valdres er et av Nord-Europas mest aktive lag.

HMS i skogen

Tryggere trefelling

Under manuell hogst er det viktig å ha god kontroll på fellingen, men dette er ikke alltid enkelt. Bruk av det sikre hjørnet gjør at du bestemmer når treet skal falle.

Traktoroversikten 2021

Skal det vere elektrisk, 90 km/t eller 673 hk?

Valtra, John Deere, Fendt og Massey Ferguson stiller med nye eller oppdaterte modellar. I tillegg finn du nykomlingar som Unimog og YTO, og ei heil rekke kompakt- og spesialtraktorar.

Bondejuss

Når garden skifter eier

Det er en milepæl når en gard skifter eier, men det kan være en krevende prosess. Vi skal i noen artikler framover se på ulike forhold du bør være oppmerksom på.

Ha det juridiske i orden

En overdragelse av en landbrukseiendom bør alltid avtales skriftlig gjennom en kjøpekontrakt. Kontrakten skal ikke bare omhandle eiendom og kjøpesum, men alle rettigheter og heftelser som følger med.

Veteranen

John Deere 1630S

Ingvar Trondsen kjøpte sin John Deere 1630 i 1979. Den erstattet en eldre Massey Ferguson 35, og spranget opp i komfort og ytelse var betydelig.

Powered by Labrador CMS