Bedre Gardsdrift 4/2021 er ute nå

Publisert

Bedre Gardsdrift 4/2021 er på vei ut til abonnentene. Dette kan du lese om i bladet:

Leder:

Full fart mot EU-kontroll

«Startdatoen for EU-kontroll for traktorer med en hastighet over 40 km/t er satt til 1. oktober i år. Unødvendig, mener mange. Gledelig, tenker andre.»

Småmiks

Flere sider med bransje- og produktnyheter.

Småsmart

En henger for alt

ROGALAND/HÅ: Allsidighet er en bra egenskap. Bjarte Nærland har gjort tilpassinger slik at traktorhengeren kan klare det meste

Enkel fôrskyver på spydet

INNLANDET/ÅSNES: Sigbjørn Aurland og Helge Aandstad er to til å dele på fjøsstellet, men de ser likevel etter smarte løsninger.

Traktortest: Kubota M7153

Solid inntrykk

Tredje generasjon M7 siden lanseringen i 2014, har bragt Kubota helt i front. Vår konklusjon: en solid traktor.

Traktor

Feirer 70 år med ny generasjon N og T

I januar kom femte generasjon av Valtra A. Nå lanserer finnene en ny generasjon av både N- og T-seriene, med blant annet mye spennende teknologi.

Slik blir EU-godkjenningen på traktorer

Har du en 50-traktor som du bruker til mer enn bare i gardsdrifta? Da får du snart krav om EU-kontroll av traktoren.

Gammeltraktoren har blitt globetrotter

MØRE OG ROMSDAL/SURNADAL: Helge Nilsen hos Eik Surnadal har eksportert traktorer siden 1993. I 2020 opplevde han betydelig økt etterspørsel fra utlandet.

Tom kunne tenkt seg en til

ROGALAND/GJESDAL: Tom Maudal har kjørt over 5000 timer med T5060. Grunnen til at han ikke har bytta, er ganske enkelt at han ikke finner noe som passer like godt.

Med hjerte for Steyr

MØRE OG ROMSDAL/VOLDA: Seks av 64 registrerte Steyr i Norge finner du på Lauvstad på Sunnmøre. Ingen traktor kan måle seg med en rød og hvit østerriker, mener Steyr-entusiastene.

Traktorleketøy

TRØNDELAG/STJØRDAL: På Hegra går det to ensylindra John Deere. Traktorene er kanskje unike i verdenssammenheng, og de er håndlaget med stor presisjon.

Gardsverkstedet mitt

Tre generasjoner i verkstedet

VIKEN/LILLESTRØM: På garden sørøst for Kløfta har både Kristian og Terje Romsaas i alle år skrudd og konstruert maskiner selv. Nå er også Gulbrand med for fullt.

Gjør det selv

Er det håp for ei gammel åkersprøyte?

Denne sprøyta har ikke vært kontrollert på 20 år. Vi ble med da den skulle sertifiseres. Hva skal til for at den gamle sliteren skal bli lovlydig?

Utdanning

Åpner fjøsdøra for lærlingene

VIKEN/SIGDAL: Per Erling Langerud har nå sin tredje lærling på garden. Prøveprosjektet i fire fylker har båret frukter. Bonden er fornøyd, og lærlingene ser lyst på framtida.

Uviss framtid for lærlingordningen

Det pågående prøveprosjektet med lærlinger er inne i sin andre periode og blir trolig forlenget. De involverte etterlyser en permanent ordning.

Test: Frontlastere

Det er totalpakka som teller

I forbindelse med gruppetesten av lastertraktorer har vi også målt og testet frontlasterne. Her går vi mer inn på hvordan traktoren og lasteren fungerer sammen.

Bygg

Sikrer biffen sammen

INNLANDET/ÅSNES: I 2016 startet de Solør Biff DA og bygde stort når de først skulle bygge. Etter snart fem år som kjøttprodusenter er Sigbjørn Aurland og Helge Aandstad godt fornøyd med avgjørelsen.

Gardsdrift

Rågo på salg

TRØNDELAG/FROSTA: «Trondheims kjøkkenhage» har lenge vært et begrep for Frosta og de gode og tidlige grønnsakene der. Hanne og Gustav Myraune har tatt begrepet et steg videre via salgskanalen Rågo.

Våren kommer tidlig på Frosta

En av Rågos leverandører av grønnsaker hadde startet med planting da Bedre Gardsdrift var på besøk i midten av april.

Bedre Gardsdrift

Bedre Gardsdrift

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.


Bestill abonnement


Last ned bladet elektronisk

Bondejuss

Hvilken lov kommer først?

Søknad om bygging av hus nr. to på en gard skal behandles etter både plan- og bygningsloven og jordloven. Kommunen avgjør hvilken lov saken først skal behandles etter.

Midlertidig forføyning

Med en midlertidig forføyning kan du få stanset eller utsatt et vedtak om avvikling av dyrehold, men hva er det egentlig? Vi ser nærmere på midlertidig forføyning.

Bedre Gardsdrift 40 år

Jobber mer og tjener mindre

Da Bedre Gardsdrift ble lansert, var det 125 000 bruk i Norge. 38 863 av disse har overlevd stadig dårligere produsentpriser takket være høyere effektivitet og ei gunstig rente.

Mer traktor for pengene i 2021

Vår uhøytidelige prissjekk viser at du betaler 3,4 ganger mer for en Deerehestekraft og 2,9 ganger mer for en Case-IH hestekraft enn for 40 år siden, men lavere kroneverdi taler til 2021-modellenes fordel.

Veteranen

Zetor 25A

For ti år siden fant Petter Haugen en Zetor 25A i Østfold. Den var nærmest avgått med døden etter 40 år under åpen himmel i et gammelt steinbrudd. Sine første år hadde traktoren gått i jordveien, men den ble kjørt til et bilopphuggeri i steinbruddet hvor den ved hjelp av en Lien-laster flyttet på bilvrak.

Powered by Labrador CMS