Bedre Gardsdrift 5/2021 er ute nå

Publisert

Bedre Gardsdrift 5/2021 er på vei ut til abonnentene. Dette kan du lese om i bladet:

Leder:

Epler og pærer og muttertrekkere

«Hvor mye yter en muttertrekker? Og hvor mye yter den sammenlignet med andre muttertrekkere? Ser du i instruksjonsboka, vil du finne dreiemoment oppgitt i newtonmeter. Da burde det vel være en smal sak å finne svaret? Det er det ikke.»

Småmiks

Flere sider med bransje- og produktnyheter.

Småsmart

Presisjon med hesjestaur

Et par hesjestaur, en bordbit og fire spiker gir en rimelig og enkel form for presisjon.

Løser ut hurtigkoblinga med hundeband

AGDER/FLEKKEFJORD: Bernt Sandsmark fra Sira bruker enten triangel- eller HMVfeste på redskapet hjemme på bruket.

Gardsanalyse

Flyttet ammekua inn i mjølkefjøset

VIKEN/LUNNER: Ole og Aino drev mjølkeproduksjon der begge jobbet fulltid på garden. Nå har de ammeku, og Ole må jobbe ved siden av. Likevel angrer de ikke.

Traktor

Mer krutt i bakkene

Den første traktoren i femte generasjon Valtra N-serie har ankommet Norge. Som en av de første i landet har vi tatt en kjøretur i den trinnløse finnen.

Førerløs fra Fosen

TRØNDELAG/INDRE FOSEN: AutoAgri er klar med prototypen av redskapsbæreren de har jobbet med de siste åra. Går alt som planlagt, skal de første kundene ta den i bruk neste år.

Valtra N92 ti år etter: Driftssikker lastertraktor

Valtra N92 fortsetter å imponere selv etter ti års bruk. Noen bagateller trekker ned, men flere synes det er vanskelig å finne ulemper med finnen.

BG prøvekjører: Massey Ferguson 5S.145 Exclusive

Et stort steg i riktig retning

5S-serien fra Massey Ferguson fyller skoa etter forgjengerne med glans. Forbedret betjening av hydraulikk og transmisjon gjør 5S til en real lastertraktor.

Redskap

Dypdykk i gjødselsprederverden

Har du presisjonsutstyr på traktoren, men ikke sentrifugalsprederen? Ønsker du å ta steget videre, har du mange muligheter. Vi gir deg en oversikt over inngangsmodellen til presisjonsgjødsling for de forskjellige merkene.

Gjør det selv

Jevnlig ettersyn sparer lommeboka

Mye spon i olja på framakslingen kan være tegn på slitasje. Fullt framakselhavari svir i lommeboka, men oppdager du symptomene i tide, kan du spare mange kroner.

Bransjefolk

En herre for sin hatt

MØRE OG ROMSDAL/ HUSTADVIKA: Sverre Heggset har alltid vært en pådriver for et smartere landbruk. Ofte har han markert seg med sterke meninger, men realismen fra skolegangen har alltid ligget i bunn.

Test: Muttertrekkere

Finnes det en allsidig muttertrekker for landbruket?

Markedet for muttertrekkere virker uendelig stort. Vi har testet fire halvtomstrekkere med flere trinn for å se om det finnes en trekker som kan kalles for «allround» innen landbruket.

Gardsdrift

I 110 km/t gjennom garden

TRØNDELAG/STJØRDAL: Nye Veier bygger ny E6 fra Støren i Midtre Gauldal til Åsen i Levanger kommune. På Skatval får Lars Einar Berg den nye firefelts motorveien både under og rett gjennom garden.

7000 dekar på første sesong

VIKEN/FREDRIKSTAD: Erland Lundeby har kjøpt Norges første Amazone Condor direktesåmaskin for å bruke den i faste kjørespor. Allerede første sesong har maskinen gått mer enn andre gjør på fem år.

Lover og regler

Hvem har ansvaret når girkassa i brukttraktoren ryker?

I landbruksnæringen omsettes en del maskiner direkte mellom bønder. Hva skjer når gjenstanden ikke svarer til kjøperens forventninger? Kan du som selger stilles til ansvar for mangler?

Forskning

El-traktoren to år etter

INNLANDET/ØSTRE TOTEN: Det er over to år siden helelektriske Arvaker kom til Norge. Nå er traktoren bedre utstyrt og har fått prøve seg med både ugrasharv, såmaskin og sprøyte.

Bedre Gardsdrift 40 år

Biogass: 40 år i startgropa

Høsten 1981 skrev vi om biogass i landbruket. Vi hadde ikke kommet langt nok, var konklusjonen den gang. Har vi egentlig kommet så mye lengre i dag?

Bedre Gardsdrift

Bedre Gardsdrift

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.


Bestill abonnement


Last ned bladet elektronisk

Energi

Traktor på grønn energi?

Det snakkes mye om ren energi og framtidige energiformer som skal gi lite eller tilnærmet nullutslipp. Elektrisitet, hydrogen og metan er alle alternativer. Hvor tår vi i dag?

Ledelse

Flere norske avløsere i nord

NORDLAND/SORTLAND: Strenge koronaregler og norsk byråkrati gir utfordringer og økte kostnader for Landbrukstjenesten på Kleiva i Vesterålen. Norske avløsere veier opp for noe av bortfallet fra utlandet.

Bondejuss

Kårrettighetene står seg i retten

Borett og andre kårrettigheter regulerer foreldrenes rettigheter etter salget av garden på en grei måte, men noen ganger går det galt.

Messe

Kjører på med kjøttfemesse

AUSTRALIA/QUEENSLAND: Beef Australia, landbruksmessen for kjøttindustrien, gikk av stabelen som planlagt i mai, med over 115 000 besøkende på messeområdet i Rockhampton.

Veteranen

International Harvester 1468 1973-modell

Frode Abrahamsen i Sandefjord har en forkjærlighet for alt som kommer fra USA, det være seg biler, anleggsmaskiner eller traktorer. I traktorsamlinga hans finner vi en del typiske amerikanske traktorer fra 70-tallet, både med og uten hytte. Det som først fanger blikket vårt, eller rettere sagt ørene våre, er en traktor med skikkelig gromlyd i – en International Harvester 1468.

Powered by Labrador CMS