Bedre Gardsdrift 3/2021 er ute nå

I denne utgaven får du maskinleieprislista 2021.

Bedre Gardsdrift 3/2021 er på vei ut til abonnentene. Dette kan du lese om i bladet:

Leder

Det yrer og gror i redskapsparken

«Verden er stor, og landbruket vi driver på knausen her i nord er ganske annerledes enn det du ellers finner på kontinentet, både i omfang og produksjon.»

Småmiks

Flere sider med bransje- og produktnyheter.

Småmsmart

Tore har sin egen vri

ROGALAND/HÅ: På Jæren har de tradisjon for å lage gode redskaper. Vi har besøkt en gardbruker som trives litt ekstra i verkstedet. Det har blant annet resultert i en helt spesiell Case IH.

Gardsanalyse

Gunstig for geit og gardbruker

VESTLAND/GLOPPEN: Vidar Sandal er forsiktig med utgiftene. Det eneste han er villig til å bruke penger på er det som kan gi en lettere hverdag.

BG prøvekjører

Valtra N 154e: Framskritt på baklengsfronten

Valtra N med trinnløs transmisjon og vendbar førerplass er bra på mye. Trege skifter mellom hastighetsområdene ødelegger litt, men det er en av få ting som kunne vært annerledes.

Teknologi

Teknologi som gir god dokumentasjon

Mange maskinprodusenter tilbyr flåtestyring av maskinene, men hva gir det deg som eier eller bruker?

Entreprenør

Møkk betyr jobb

ROGALAND/HÅ: Frakt og spredning av møkk har blitt hovedoppgaven for traktorene hos Tor Gudmestad. Til de lengste turene har han begynt å bruke lastebil.

Maskinleieprislista 2021

Sprøyting og brøyting trekker opp

I snitt øker leieprisene med 4,1 prosent i år. Prisøkningen har flere årsaker, og det er store variasjoner i hvor mye den enkelte pris har endret seg.

Prislister:

  • Leiekjøring
  • Maskinleie
  • Manuelt arbeid
  • Bedre Gardsdrifts hurtigguide 2021

Bedre gardsdrift 40 år

Et dokument over utviklingen i landbruket

I 18 år har Bedre Gardsdrift laget maskinleieprislista. Den vitner ikke bare om prisutviklingen, men også om den større utviklingen i landbruket.

Med BG i postkassa siden 1981

VIKEN/NES: Ole Westby har drevet med melk og korn hele livet. Han er én av de som har vært abonnent hos oss siden blad nummer 1 ble postlagt for 40 år siden.

40 år med utvikling

Det har skjedd mye med både betjeninga og hytta på traktoren siden Bedre Gardsdrift så dagens lys. Vi har tatt en i dykk i arkivet for å se hva som engasjerte den gangen.

Økonomi

Hvorfor har det blitt så dyrt?

Ei rundballepresse koster nå nesten en million, og prisen på andre redskaper har også økt betraktelig de siste åra. Er maskinbransjen i ferd med å gå bananas?

Gjør det selv

BG monterer autostyring

Har du lyst på autostyring, men kvier deg for å dra i gang? Her kommer et forslag til hvordan du kan få gammeltraktoren til å balansere på stram line.

Statistikk

Bruktmarkedet stiger og stiger

Antall omregistreringer gir en pekepinn på brukthandel av traktorer. Med 22 322 omregistreringer er bruktmarkedet nesten ni ganger så stort som markedet for nye traktorer.

Traktor

Sterk og smidig

Hvordan holder en traktor seg etter ti år? Vi har undersøkt hvordan det har gått med noen av de mest solgte traktormodellene i 2011. Først ut er John Deere 6430 Premium.

Godt fornøyd etter 10 500 timer

INNLANDET/RINGSAKER: Jørgen Opsal fikk først en John Deere 6430 Premium som bare ga problemer. Den byttet Felleskjøpet ut med en annen en som siden har gått 1000 timer i året.

Bedre Gardsdrift

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.


Bestill abonnement


Last ned bladet elektronisk

– Ville kjøpt den igjen

VESTLAND/STRYN: Carl Wilhelm Hage kjører mye traktor, og John Deere 6430 Premium har vært en god arbeidskamerat, selv om det har blitt noen reparasjoner underveis.

Bygning

Tar vare på 80-tallsfjøset

MØRE OG ROMSDAL/MOLDE: Stein Kåre Austigard har tatt gammelfjøset inn i framtida for å få til et greit regnestykke i spesialisert ammekuproduksjon.

Forskning

4900 bruk vil ha for mye gjødsel

Og i Rogaland vil fylket totalt sett ha mer gjødsel enn de får lov til å spre. Det kan bli konsekvensen av den nye gjødselforskriften.

Nå skal sauedrifta bli smartere

Et internasjonalt samarbeidsprosjekt tar sikte på å bringe teknologien sterkere inn i småfenæringa.

Bondejuss

De første investeringene

Når du skal overta garden, er det lett å bli rammet av investeringsiver. I denne siste artikkelen om eiendomsoverdragelse ser vi nærmere på hva du bør tenke gjennom først

Retten mangedoblet erstatningene

Flere jærbønder fikk mangedoblet erstatningen da de ikke godtok tilbudet fra Lyse Elnett AS da en kraftlinje skulle bygges over eiendommene deres. Retten ga bøndene en langt høyere erstatning.

Veteranen

Case IH 1494

Arne Støre kjøpte en demonstrasjonskjørt 1494 i 1986. Turbomotoren på hele 83 hestekrefter ga rikelig med krefter til grashøsting og åkerarbeid. Kombinasjonen av firetrinns hurtiggir, firehjulstrekk og ei gunstig vektfordeling kom spesielt til nytte i dyp snø i skogen. Arne mener at det var klokt å kjøpe en litt for stor traktor. Det har ført til bedre driftssikkerhet og et lavt drivstofforbruk

Powered by Labrador CMS