Yara er en av verdens største gjødselprodusenter.
Yara er en av verdens største gjødselprodusenter.

Yara halverer produksjonen i Europa

Selskapet kutter ned på produksjonen av ammoniakk og urea på to fabrikker i Europa.

Publisert

Saken er oppdatert 10.mars.

Yara melder at de midlertidig reduserer produksjonen ved anleggene i Ferrara, Italia, og Le Havre, Frankrike.

Urea og ammoniakk

Det skjer som en konsekvens av de rekordhøye naturgassprisene i Europa. Ifølge Yara har disse to anleggene en samlet kapasitet på 1 million tonn ammoniakk og 0,9 millioner tonn urea i året. Mineralgjødsel produseres av naturgass via ammoniakk.

Det er forventet at ammoniakk- og ureaproduksjon til Yara i Europa innen utgangen av uka vil være drift på omtrent 45 prosent av kapasiteten.

Nyheten kommer kort tid etter det også ble kjent at Putin stenger for eksport av råvarer, inkludert råvarer for gjødsel.

Kontroll nå, usikkert framover

Yara Norge påpeker at selskapet har stor fleksibilitet i produksjonen og tilpasser seg markedet om det er naturgass eller ammoniakk som er utgangspunktet for produksjonen.

- I en situasjon med høye gasspriser kan det være bedre å benytte innkjøpt ammoniakk. Denne fleksibiliteten er viktig i et ustabilt marked, sier Håvard Bjørgen, key account manager til Bedre Gardsdrift.

Han understreker at gjødselproduksjonen derfor går som nomalt, og oppfordrer bønder om ikke å hamstre gjødsel til neste år. Dette for å sikre at de som trenger gjødsel i år er sikret å få det.

- Vi har god kontroll på mineralgjødselforsyninga for sesongen 2022, men usikkerheten framover er naturlig nok stor, avslutter han.

Powered by Labrador CMS