Innovasjon som øker avling eller ytelse uten at det går ut over miljø, dyrevelferd eller bunnlinje er en viktige del i et bærekraftig og framtidsrettet landbruk.
Mjølkeprodusent Marthe Bogstad er en av volumprodusentene som var nominert i fjor, men som ikke nådde helt opp.

Volumprodusentenes tid?

LEDER: Årets unge bonde skal kåres på Agroteknikk 2018. Får vi i år se tittelen gå til en volumprodusent? Vi som har fulgt kåringen noen år er kanskje fristet til å svare: «tvilsomt».

Publisert

Denne lederartikkelen er hentet fra Bedre Gardsdrift 6/2018, som skal være hos abonnentene neste uke.

Bli abonnent du også.

I midten av august gikk startskuddet for Årets unge bonde. Årets tema er bærekraft, og vinneren skal kåres på Agroteknikk 2018. Får vi i år se tittelen gå til en volumprodusent?

Vi som har fulgt kåringen noen år er kanskje fristet til å svare: «tvilsomt». Det har ikke skortet på dyktige mjølkeprodusenter blant de nominerte, men gang på gang ser vi at tittelen går til noen som gjerne driver litt på siden av volumproduksjonen. Alpakkaproduksjon, direktesalg til restauranter av utryddingstrua kjøttfe, litt-av-hvert-gard, eller gardshotell er bare noe av det tidligere vinnere har drevet med. Juryen lar seg forføre av småskala og nisjebaserte produksjoner, mens de store volumproduksjonene sjelden når helt opp.

For all del, vi både trenger og har plass til mangfold og nisjeprodukter i landbruket. Det er de mange dyktige småskalaprodusentene som i stor grad har æren for at den norske forbruker har fått øynene opp for smakfulle, norske gardsoster. Men vi trenger også å løfte fram noen av de mange dyktige volumprodusentene vi har. Også mjølkebønder og kjøttfeprodusenter som leverer varer til samvirkene trenger å bli sett og finne inspirasjon. Og kanskje nettopp i år, etter et tungt år og en vanskelig sesong, er det på sin plass å gi en påskjønnelse til en av de mange som står på for å sikre dyra føde og forbrukerne mat.

Innovasjon i gardsdrifta handler ikke bare om å ta i bruk uvante raser eller nye salgskanaler. Minst like viktig er den innovasjonen som øker avling eller ytelse uten at det går ut over miljø, dyrevelferd eller bunnlinje. Det kan handle om alt fra at du tar i bruk nye, smarte vanningssystemer til endring av fôringsstrategi basert på ny kunnskap og teknologi. Det er kanskje ikke like sexy som en del av nisjeproduktene, men det er tross alt det som bidrar til melk til frokosten og poteter til middag for de fleste av oss.

Når juryen i år går ut og sier de ser etter en bonde som driver garden på en bærekraftig og framtidsrettet måte, håper vi de finner rom for å vurdere en av de mange dyktige volumprodusentene vi har. Et bærekraftig landbruk må også kunne produsere mat til befolkningen, ikke bare garnnøster og spesialoster til vinkvelden.

Nominer en kandidat

Fristen for å nominere Årets unge bonde er 31. august. Du kan nominere dine kandidater her.

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS