Her skal det stå! Randi Iren Liverud og Erlend Teig skal igang med å bygge nytt melkefjøs i Spydeberg. Foto: Gråkjær
Her skal det stå! Randi Iren Liverud og Erlend Teig skal igang med å bygge nytt melkefjøs i Spydeberg. Foto: Gråkjær

Bygger fjøs og ysteri i ett

Når Randi Iren Liverud og Erlend Teig bygger nytt melkefjøs på Kirkerud gård i Spydeberg i Østfold, blir det fjøs nummer 3000 fra Gråkjær i Norge.

Publisert

Fjøset som er under planlegging skal ikke bare ha plass til 58 melkekyr, men også et eget gardsmeieri. Gråkjær står for oppføringen, mens innendørsmekaniseringen blir levert av Felleskjøpet og DeLaval.

I 2012 tok Randi og Erlend over gården fra foreldrene til Randi, Bente og Anton Liverud. Allerede før overtakelsen var det klart at det var melkeproduksjon som skal være framtida på Liverud. Det gamle fjøset ble bygget i 1928, med en oppgradering i 1981 da Anton tok over gården. Nå er fjøset modent for en utskifting.

Bygger i tre

Randi og Erlend har hentet inn tilbud fra flere leverandører, men valget falt på Gråkjær, som hadde en litt annerledes løsning som de likte. Det nye BCS holdvurderingssystemet til DeLaval (se reportasje i BG 07/17) var også viktig i beslutningsfasen.

Fjøset og ysteriet hos Randi og Erlend bygges i treverk med limtre bærekonstruksjon og trevegger. Taket plassbygges, og det skal brukes profilerte stålplater (taksteinprofil) som yttertak og innvendig himling med Gråkjær trebetongplater. Denne takløsningen gir ingen synlige åser og gir en svært god akustikk i bygget.

Ysteri og gardsbutikk

Randi har hatt et sterkt ønske om å kunne videreforedle råvarene fra garden og har derfor gjennomført flere ystekurs i regi av Norsk Gardsost. Nå er planen å bygge det nye fjøset og så komme i gang med melkeproduksjonen med topp kvalitet. Deretter er tanken å starte videreforedlingen sakte og pent.

Når det i tilknytning til fjøset skal bygges produksjonsanlegg med gardsmeieri og gardsbutikk, er det mye å ta hensyn til. Ikke minst gjelder det hygieneaspektet med urene og rene soner. Randi og Erlend har besøkt mange tilsvarende anlegg i Norge, blant andre Tingvollost, og fått mange gode ideer og innspill.

Flytter inn til våren

Ysteridelen skal inneholde butikk, ysterirom, modningsrom, kjølerom, lager og sanitære fasiliteter.

– For oss er dette en spennende oppgave med litt andre krav og behov enn det vi jobber med til vanlig innenfor landbruksbyggdivisjonen, forteller Vegard Schanche, som er markedssjef hos Gråkjær.

Målet er innflytting i nybygget første halvår i 2018.

Kirkerud Gård, Spydeberg i Østfold

  • Drives av Randi Iren Liverud og Erlend Teig
  • 383 dekar dyrkamark + 68 dekar leiejord
  • 280 dekar skog/beitemark
  • 24 melkekyr, økes til 58 i nytt fjøs
  • 163 tonn melkekvote, mål om 300 tonn
  • 36 ungdyr/kalv
  • 19 vinterfora sau

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS