Screenshot fra videoen Andrew Ward la ut på Twitter som viser skadene i åkeren.
Screenshot fra videoen Andrew Ward la ut på Twitter som viser skadene i åkeren.

Britiske bønder fortviler
– verste skuronn på tiår

Regn, tørke og vind har bidratt til at 2020 går inn i historien som den dårligste kornhøsten på mange år for mange britiske bønder.

Publisert

Mye regn gjennom vinteren gjorde at mye av høstkornet ikke klarte å slå rot, mens en tørr vår gjorde at en del av vårkornet ikke spirte i det hele tatt. Og som ikke det var nok, slo kraftig vind og regn ned over England for to uker siden.

Flere har i år opplevd den verste skuronna noensinne.

– Som forventet er dette den verste skuronna siden jeg hadde min første i 1976, skriver den erfarne agronomen Bill Young på Twitter.

Aksene slått av

En rekke kornbønder opplevde å få kornet slått i bakken. Det er ikke bare snakk om legde, men at aksene er regelrett brukket av stråene.

– Jeg gikk ut i åkeren for å ta en titt i stubben etter treskeren, og nå angrer jeg. Det er et ganske opprivende syn når du ser alle aksene som regnet og vinden har slått overende, sier kornbonden Andrew Ward.

Andrew Ward, fotografert under mer positive forhold under et besøk i Norge i fjor.
Andrew Ward, fotografert under mer positive forhold under et besøk i Norge i fjor.

Fôrmangel i vente

Men kornbøndene er ikke de eneste som er rammet. Den tørre våren påvirket førsteslåtten for en del grasprodusenter. Husdyrbøndene sliter nå med å sikre nok grovfôr til vinteren.

– Årets slått er i hus, og vi er 500 rundballer i manko. Det ser ut som om kvigene må gå ute i vinter. En stor takk til alle naboene våre som pleier å kutte halmen, men lot oss få den i år, skriver den økologiske melkebonden Ian Sharman.

Flere husdyrbønder ber nå innstendig kornbønder om å pakke halmen i rundballer.

– Vær så snill, hvis du kan, ikke kutt halmen i år, la en husdyrbonde kjøpe den eller bytte den mot gjødsel. Vi, og mange andre, sliter virkelig med å skaffe i nærheten av nok rundballer, skriver gardbrukeren Alison Woodall på Twitter.

Hun frykter å måtte redusere besetningen som følge av den ventede fôrmangelen.

Bønder hjelper bønder

Andrew Ward er en av de som vil bidra, og han oppfordrer andre til å gjøre det samme. Det er ikke første gang. Andrew er initiativtaker til Forage Aid, en hjelpeorganisasjon som bidrar med gratis fôr og strø til bønder som blir rammet av ekstremvær. Vi omtalte ham og prosjektet nærmere i Bedre Gardsdrift nr. 7/2019.

Men samtidig er det ikke bare enkelt for kornbøndene å bidra. Avlingene er tynne, og bakken er våt. Andrew er tydelig på at han ikke vil kjøre ut på med rundballepressa hvis han risikere å skade jorda for noen få baller.

– Men jeg vil presse de områdene hvor avlingen er bedre, sier han.

Powered by Labrador CMS