Professor Yngve Stenstrøm ved NMBU er faglig ansvarlig. Foto: Alexander Benjaminsen / NMBU
Professor Yngve Stenstrøm ved NMBU er faglig ansvarlig. Foto: Alexander Benjaminsen / NMBU

Forskere vil sulte ut PCN

Forskere ved NMBU vil sulte ut potetcystenematoden (PCN), eller potetål som skadegjøreren også er kjent som.

Publisert

PCN er en fryktet skadegjører for potetprodusenter. Nå er norske forskere i gang med å forsøke å finne nye metoder i kampen mot den.

PCN kan ligge som cyster i jorda i flere tiår og vente på mat. Poteter skiller ut et stoff som sender signal til nematoden. Når de oppdager at det er potet i nærheten, kommer de ut av skallet for å spise. Det er denne egenskapen forskerne vil bruke til å lure nematodene.

Lurer dem ut

Yngve H. Stenstrøm og Jens M. J. Nolsøe på NMBU har laget et stoff som ikke er giftig, som ikke dreper nematodene, men som rett og slett lurer dem ut av cystene. Akkurat hva stoffet består av vil de ikke si ennå ettersom de planlegger å søke patent.

– Vi sier rett og slett til nematodene at «kan ikke dere komme ut av cysten?». Så kommer de ut og er ikke beskyttet lenger, finner ut at her er det ikke poteter likevel, og så sulter de i hjel, sier Ynge Stenstrømme i pressemeldingen.

God start

Håpet er at denne metoden vil føre til at infiserte jorder igjen kan brukes til å dyrke poteter på.

MBU samarbeider med universitetet i Wageningen i Nederland. De skal teste ut metoden i praksis. Ifølge pressemeldingen skal de første resultatene være gode, men de understreker også at det gjenstår mye forskning før stoffet eventuelt kommer i handel.

Powered by Labrador CMS