Terje Romsaas ser på direktesåmaskinen stående ute på jordet bak en John Deere traktor med tvillingdekk.
Terje og Gulbrand Romsaas har sammen utviklet en ny sålabb til direktesåmaskiner.

Sålabben hjalp Terje å vinne 100 000 kroner

Kløfta-bonden fikk Landbrukets Bærekraftspris. Nå vil han videreutvikle direktesåmaskin som har vært med å sikre ham prisen.

Publisert

Terje Romsaas er et kjent ansikt for de som leser Bedre Gardsdrifft jevnlig. Den kreative bonden har vært omtalt i bladet flere ganger. Faktisk må vi helt tilbake til 1990 for å finne første omtale av ham.

Dette er heller ikke første gangen Terje blir tildelt en pris. Under Agroteknikk 2021 fikk Terje og sønnen Gulbrand Innovasjonsprisen for sålabben de har utviklet for direktesåmaskiner.

100 000 kroner i premie

Denne gangen er det Bærekraftsprisen det gjelder, og Terje har vært en av tre finalister. Når han nå stikker av med seieren, og prisen på 100 000 kroner, er det igjen den kreative siden hos bonden som blir løftet fram.

– Han er opptatt av å få jorda til å produsere mer med mindre bruk av innsatsfaktorer og med lite miljøbelastninger. Det handler om omstilling og innovasjon, sier Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri som står bak prisen.

Videreutvikler direkte­såmaskina

Portrett av Terje Romsaas
Terje Romsaas

Gulbrand og Terje driver garden Sulerud i Sørum sammen. Her har de installert solcelleanlegg og flisfyring som forsyner garden med strøm og varme. Juryen løfter også fram at de bruker direktesåing og karbonfangst, og at de altså har utviklet og patentert en direktesåmaskin.

Det er også her premiesummen kommer til å gå, om vi skal tro prisvinneren.

– Direktesåmaskina er blitt en baby for oss, og patenten er under stadig utvikling. Prispengene vil gå til videre innovasjon av bærekraftige tiltak på garden, sier Terje.

Powered by Labrador CMS