Weaving direktesåmaskin er en av fem maskiner som skal testes ut. Her fra en maskindemo ifjor.
Weaving direktesåmaskin er en av fem maskiner som skal testes ut. Her fra en maskindemo ifjor.

Er direktesåing så bra som entusiastene vil ha det til?

Et nytt forskningsprosjekt tar sikte på å finne ut av nettopp det.

Publisert

Nibio har fått midler fra Landbruksdirektoratet til prosjektet JorNor.

– Formålet med prosjektet er blant annet å se på langtidseffekter av direktesåing og fangvekster på jordhelse og karbonbinding, forteller Per Gunnar Kraggerud, rådgiver presisjonslandbruk og maskinteknikk ved Norsk Landbruksrådgiving Øst.

Fangvekster

Direktesåing har fått en ny renessanse de siste åra, og de som praktiserer det drar gjerne fram en rekke fordeler denne dyrkningsmetoden skal ha. Nå skal altså forskerne finne ut om det stemmer.

– Vi vil undersøke i hvilken grad disse tiltakene kan bidra til å bedre bondens bruk av tid og ressurser, samt øke landbrukets klima- og miljøbidrag ved å bedre jordhelse og binde karbon i jord, heter det i prosjektbeskrivelsen.

Blant annet skal de se nærmere på bruken av fangvekster.

– Det er forbundet usikkerhet med egnetheten til en del fangvekstsorter i Norge, særlig ettersom vårt kaldere klima med kortere vekstsesong kompliserer etableringen.

Tester ut fem maskiner

De skal imidlertid ikke kun se på effekter, men også på metoder for direktesåing. Det er naturlig nok denne delen av prosjektet de skal i gang med først, og det starter de med i dag. Da skal de teste ulike direktesåmaskiner, og de har fått med seg fire ulike merker:

· Dale Drills

· Amazone Condor

· Horsch Avatar

· Tume Nova

Vi omtalte to av disse direktesåmaskinene i Bedre Gardsdrift i fjor.

Prosjektet har en varighet på tre år og skal gå fram til utgangen av 2023.

Oppdatert: Opprinnelig skrev vi at de skal teste ut fem maskiner, men pga uforutsette problemer kunne ikke Weaving GD delta denne uken. De må derfor stå over forsøket i år.

Powered by Labrador CMS