Nå kommer nye luftassisterte såmaskiner til Norge.
Nå kommer nye luftassisterte såmaskiner til Norge.

Eikmaskin med redskap for jord og såing fra Bednar

Eikmaskin satser på ny og hittil ukjent leverandør.

Publisert

Sammenlignet med mange andre er tsjekkiske Bednar en relativt ung produsent. Firmaet ble startet i 1997 under navnet Strom, men fra 2013 har redskapene blitt markedsført under navnet Bednar.

I starten var kultivatorer hovedproduktet, men etter hvert har utvalget økt jevnt og trutt. I dag tilbyr de mange forskjellige redskap for jordbearbeiding, mekanisk ugrasbekjempelse og såing.

Hvorfor Bednar?

Eikmaskin har manglet litt på redskapsfronten etter at Kuhn forsvant. Grasredskaper og plog kom nokså fort på plass, men på jord og såing har det manglet litt.

Bednar har ikke vært representert i Norge før. Det er heller ingen forbindelse mellom Bednar og Agco, selv om den italienske Fendt-organisasjonen tilbyr redskaper derifra. Den svenske MF-importøren har også en historie som Bednar-importør.

Ole Jørgen Baarlid hos Eikmaskin forteller at de har vært i samtaler med flere før de endte opp med de gule redskapene fra Tsjekkia. Det som fristet mest, var kanskje muligheten til å tilby luftassisterte såmaskiner. De har også rotorharver som kan fylle noe av tomrommet etter Kuhn.

Sammen med de andre

Fra før har Eik som kjent redskaper fra He-Va og Junkkari som vil kunne konkurrere mot den nye utfordreren. Baarlid mener dette er lite komplisert, og han hevder at det ikke er planer om å fase ut noen av de etablerte redskapene.

– Mesteparten av det Bednar tilbyr, havner i segmenter der vi ikke har vært representert før, sier han.

Nye konsepter

I likhet med flere av de andre kjente redskapsprodusenten har også Bednar en klar filosofi om hvordan du best kan bearbeide jorda og blande inn fangvekster. De har utviklet metoder som skal passe godt inn i moderne dyrkingssystemer med mest mulig karbonfangst og effektiv drift.

-Strip-till er et av disse konseptene, og Bednar har en litt annen tilnærming enn vi er vant til her i landet, mener Baarlid.

Selvfølgelig på Agroteknikk

Under Agroteknikk på Lillestrøm i november vil du kunne stifte nærmere bekjentskap med ei seks meter brei luftassistert kombisåmaskin og ei rotorharv. Tanken er å tilby hele utvalget fra Bednar på sikt.

Powered by Labrador CMS