Komatsu med gummibelter
Komatsu med gummibelter

Skogsmaskin med millitærbelter

Med hjelp av millitær belteteknologi kan skogsmaskiner bli skånsommere mot underlaget. I tillegg gir belteunderstellet bedre førerkomfort.

Publisert

En lassbærer fra Komatsu Forest blir nå utstyrt med belteunderstell fra BAE Systems Hägglunds millitære beltevogner. Høsten 2015 skal løsningen testes ute i de svenske skoger.

Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom de to maskinprodusentene, samt skogskonsernet SCA Skog og instituttet Skogsforsk. Målet er å teste ut om gummibeltene kan redusere markskadene.

Drift hele året?

- Om våre hypoteser stemmer så kan det bli mulig å kjøre skogsmaskinene året rundt uten å skade underlaget, samtidig som maskinførerne får et bedre arbeidsmiljø, sier prosjektleder Björn Löfgren på skogforsk i en pressmelding.

Beltesystemet reduserer også vibrasjonene som maskinføreren utsettes for, dermed blir førerkomforten bedre samtidig med at kjørehastigheten øker.Teoretiske beregninger viser at produktiviteten kan økes med 15 prosent.

Et halvt års testing

Gjennom høsten og vinteren skal belteløsningen testes i ulike typer terreng, før en endelig vurdering kan skje neste år. - Vi på BAE System Hägglunds er verdensledende på belteløsninger for millitære behov, og vi er svært positive til at vår anerkjente belteteknologi også kan brukes i sivile virksomheter, sier salgsansvarlig Niclas Lindberg hos BAE Systems Hägglunds i pressemeldingen.

Teknikken i understellet kommer fra de millitære beltevognene.Foto: FMV

Satser 50 millioner kroner

- Skader på skogbunnen er en stor utfordring i skogbruket. Med dette prosjektet håper vi å kunne utvikle en ny teknikk som eliminerer problemet, i stedet for å ha forbudsperioder og begrensninger i skogen, sier Herman Sundquist i Skogforsk.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS