Traktor som hogstmaskin og lassbærer

Per Henrik Tvengsberg på Finnskogen har traktor med hogstaggregat.

Publisert

Tekst og bilder: Håkon Bjerke

Med traktormontert kran, hogstaggregat og tømmerhenger kan Per Henrik tynne skogen når det passer ham best. Det årlige tynningskvantumet ligger på 800-900 kubikk. Mye av terrenget er relativt flatt, og det går derfor stort sett greit å bruke traktor.

Tredje skogstraktor

Traktoren som er i bruk når vi besøker ham, er den tredje skogstraktoren han har. Han hadde først en Massey Ferguson, men byttet i 1999 til en Valtra 6400 for å få vendbar førerplass.

I 2012 ble denne byttet ut med Valtra N141. Denne kjøpte han brukt med en ferdig pakkeløsning med kran og henger fra FTG Moheda og frontmontert oljeaggregat.

Ekvipasjen ble imidlertid for svak, så Per Henrik byttet ut FTG-krana med ei kraftigere kran fra Cranab. Med dobbel utskyt har den en rekkevidde på 8,5 meter.

Bytt ut aggregatet

For noen år tilbake byttet Per Henrik ut stegmateraggregatet med et mer moderne aggregat med matervalser. Jobben ble gjort i Sverige, og Nisula 325H-aggregatet er kanskje det eneste av sitt slag i Norge. Det klarer en stokkediameter opp til 32 centimeter, og er dessuten 50 kilo lettere enn det forrige.

Halve kapasiteten av lassbærer

Tømmerhengeren har hydrauliske drivruller mellom boggihjula. Den kan derfor ikke kjøres med kjettinger, men det går bra å kjøre med belter.

Moheda-hengeren har en lasteevne på 12 tonn. Per Henrik anslår at traktor og henger har under halvparten av kapasiteten av en lassbærer.

– Traktoren går bedre i terreng med tømmerhengeren på, fordi hengeren hjelper til med å skyve traktoren over hindre. Aller best går den med halvfullt tømmerlass på hengeren.

Smakebit fra bladet

Denne artikkelen er et utdrag fra en større artikkel som har stått på trykk i Bedre Gardsdrift.

Gå ikke glipp av de gode fagartiklene, abonner på Bedre Gardsdrift i dag.

 

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS