Smørstekte mandelpoteter med urter. Foto: Matprat
Smørstekte mandelpoteter med urter. Foto: Matprat

Ingen jul uten mandelpoteter

12. desember: Mandelpotet er festpoteten over alle. Denne lille gule knollen med den karakteristiske knekken på midten har kapret førsteplassen på middagsbordet julaften.

Publisert

Om det skal være ribbe, pinnekjøtt, torsk, lutefisk, kalkun, reinsdyr eller nøttestek på middagsbordet til jul er det mange meninger om, men at det skal være mandelpotet til som tilbehør er de fleste skjønt enige om. I følge fagbladet Horeca er det 70 prosent av de som er bevisste på potetsort til julemiddagen som velger mandelpotet.

Hva med å prøve smørstekte mandelpoteter med urter til julemiddagen i år?

Kjøligere klima gunstig for mandelpotetene

I følge Nibio er mandelpoteter en gammel sort som trives godt høyt til fjells. Det er en spesiell kvalitetssort som ikke gir veldig store avlinger. Den kraftige, melne potetsmaken passer svært godt til tradisjonsmat.

– Tørråten trivs best ved 18-20 grader Celsius. Ved å dyrke potetene i kaldere, høyereliggende områder kan du redusere smittefaren. Derfor er Østerdalen og Gudbrandsdalen viktige produksjonsområder for mandelpotet i Norge. Det finnes også en del dyrkere av mandelpotet i Nord-Norge, har Arne Hermansen, divisjonsdirektør for bioteknologi og plantehelse ved Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio), uttalt.

Lavere salg i år

I den senere tid har mandelpoteten økt både i produksjon og omsetning, men ifølge Landbruksdirektoratet har førjulssesongen startet med et vesentlig lavere salg av mandelpoteter enn i fjor.

– Det har vært litt kvalitetsutfordringer med skurv. Fram mot jul meldes det om mer vaskete mandelpoteter enn tidligere år, noe som trolig vil gi litt større utsortering enn for uvaskete, heter det.

Ingen jul uten mandelpoteter
#ingenjulutenbonden

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS