Hånd med nypoteter
Dyrker du nypoteter eller mandelpoteter vil vi gjerne lage en gardsanalyse hos deg.

Alle vil tjene penger, ingen vil innrømme at de gjør det

LEDER: Det kan virke som det eneste som er verre enn ikke å tjene penger på landbruket er å faktisk tjene penger fra landbruket.

Vi legger bak oss nok et landbruksoppgjør, hvor landbruket har vært flinke til å kommunisere at bonden trenger mer penger. Og landbruket som næring har et etterslep, det vet vi. Men vi skal være forsiktige med å la det få plante seg en idé om at det ikke er mulig å tjene penger i næringen, for det er det.

Hvem har vel lyst til å satse på en næring der alle klager over at de ikke tjener penger og de som gjør det holder det hemmelig?

Dessverre er det ikke mange som vil innrømme det, selv ikke overfor andre i næringen. De av bøndene som har en produksjonsform som faktisk tjener greie penger, de vil for all del ikke vise det. Da kan det jo hende noen misunner dem eller snakker dårlig om dem. Frykten for bygdesladderet sitter dypt hos bonden.

Tale er sølv, taushet er tull

Det er spesielt tydelig når vi skal lage gardsanalyser der folk må legge fram regnskapstallene. For all del, vi har stor forståelse for at mange kvier seg for å gjøre noe slikt, og vi har stor respekt for de som velger å gjøre det. Men det er jo et paradoks at det er nettopp de bøndene som tjener gode penger som har vist seg å være vanskeligst å få i tale. 

Vi har gjort gardsanalyser hos melkebønder med 100 tonn i kvote, kornbønder med et par-tre hundre dekar kornåker og ammekubønder som må drive sagbruk ved siden for å få det til å gå rundt. Men de bøndene som vi vet har en drift som gir god inntjening, de får vi nei av år etter år. De vil ikke vise andre hvor godt de faktisk tjener.

Vi må vise at det går an

Hvordan dette skal bidra til rekrutteringen som alle bekymrer seg over er et mysterium. Hvem har vel lyst til å satse på en næring der alle klager over at de ikke tjener penger og de som gjør det holder det hemmelig?

Vi sier ikke at det ikke er mye som gjenstår når det gjelder å løfte inntekten til den gjennomsnittlige gardbrukeren, men det må være lov å tjene penger også i landbruket.

Powered by Labrador CMS