Kuhn Merge Maxx 950, Elho V-Twin 750 og McHale 68-78
I denne testen har vi brukt Kuhn Merge Maxx 950, Elho V-Twin 750 og McHale 68-78 som representanter for tre ulike rivekonsepter: slept pickuprive, slept kamrive og torotorsrive.

Vi tester ulike rivekonsept

Riva betyr mye for fôrkvaliteten, men hva er beste måte å samle gras på? Bedre Gardsdrift og Norsk Landbruksrådgiving har brukt førsteslåtten på å teste ulike løsninger.

Publisert

Flertallet av de som raker gras for rundballepressing velger ei vanlig torotors rive. Det er det mange gode grunner til. Enkelte tør å driste seg ut av boksen og velger et annet konsept. Vi var nysgjerrige på hva det kan by på av fordeler og ulemper, derfor inviterte vi forskjellige leverandører til å stille med gode konkurrenter til de vanlige torotors rivene.

Disse er med i testen

Deltakerne i testen ble litt færre enn vi ønsket oss, men vi har endt opp med å se nærmere på slept pickuprive og slept kamrive, som vi har sammenlignet med ei vanlig torotors rive. I denne testen har vi brukt Kuhn Merge Maxx 950, Elho V-Twin 750 og McHale 68-78, og i tillegg har vi studert detaljer på river med samme arbeidsprinsipp fra andre leverandører for å få et mest mulig nyansert bilde.

Vi hadde også håp om å få med ei frontmontert pickuprive fra SIP og en variant med grove plastfingre fra Agronic, men de kunne av ulike årsaker ikke stille.

Hva ser vi etter?

Hver av de tre rivene har blitt kjørt 250 dekar fordelt på mange forskjellige skifter og graskvaliteter. Det har gitt oss et grunnlag til å trekke konklusjoner om hva som fungerer og hva som ikke er så bra. Testen er et samarbeid mellom Bedre Gardsdrift og Norsk landbruksrådgiving (NLR).

Ei god grasrive må kunne rake mye gras fort, den kan ikke legge igjen for mye spill, og den bør klare å følge varierende terreng uten problemer. Mesteparten av graset i Norge blir ensilert i rundball. Det er nok rundballepressa som setter størst krav til en skår med god fasong, derfor er dette et viktig kriterium.

Powered by Labrador CMS