Den gamle Stokland-såmaskinen gjør jobben. Arve Voldhaug i traktoren, Geir Goflebakken bak.
Den gamle Stokland-såmaskinen gjør jobben. Arve Voldhaug i traktoren, Geir Goflebakken bak.

Helt på jordet:
Fornying av eng i Valdres

Rett ved Fagernes lufthavn, 800 m.o.h. fornyer Geir Goflebakken enga si.

Publisert

Nede langs Strondafjorden og rundt Fagernes er førsteslåtten i full gang. Fullt så langt har de ikke kommet seks kilometer lengre nordøst, i Skrautvål. Her er det ingen slåmaskin å se i aksjon.

Her er vi på besøk hos Arve Voldhaug. Det er også nabo, Geir Goflebakken. De to skal oppå fjellet for å fornye deler av ei eng som ligger i "Gryta" rett ved Fagernes lufthavn. Geir har ingen såmaskin, men Arve har en trofast Stokland hengende bak Valtraen. Den fylles med Spire Surfôr/Beite Ekstra vintersterk.

Vi følger de to innover fjellet. Vel fremme, 400 høydemeter over Fagernes, stilles den gamle såmaskina sånn cirka, også kjøres det. Det skal kun såes igjen et lite stykke på rundt 4-5 dekar av ei større eng på 36. Det blir neppe noen slått på denne lappen i år, men sauene skal beite det i september.

- Det er kun seks-sju kilometer fra Fagernes og hit med bil, men vi ligger som regel tre uker bak med både våronn og slått, sier Arve.

Vanligvis slår Geir dette stykket i starten av august, og slipper søyene på beite her på vei ned fra fjellet i september.

- I dette hjørnet har det blitt lagret rundballer og tatt ut grus. Jordet har bare vokst ettersom det har blitt tatt ut mer og mer grus. Det meste her er vel sådd for 20 år siden av forrige driver, så det gjør seg med nytt frø nå, sier han.

Powered by Labrador CMS