LEDER:
Tollvernet har trygget norsk matproduksjon i lang tid, nå er ikke tiden for å eksperimentere med å fjerne det.
Sesselja Bigseth
Beredskap har en pris
Så er vi i gang igjen. «Uten tollvern kunne maten i Norge vært billigere.»
Det er Ivar Gaasland som er ute og leker seg med
kontrafaktiske teorier igjen. BI-akademikeren har skrevet kronikker om samme
tema hvert eneste år i en årrekke.
I NRK-saken trekker journalisten inn Trump og hans
bruk av importvern som et maktmiddel. Men om noe burde det være et forsvar for
vårt eget importvern for å ta vare på norsk matproduksjon.
Muliggjør norsk matproduksjon
Det norske importvernet er ikke innført på slump av
en løs kanon, det er opprettet for å gjøre det mulig for norske matprodusenter
å fortsette å produsere mat.
Norske bønder opererer i en oljebasert økonomi, i
et kaldt klima, med krevende arrondering og i et gjennomregulert samfunn med
strenge krav til både dyrevelferd, menneskevelferd og klima og miljø. Det
koster. Og det gjør det vanskelig for en norsk bonde å konkurrere på pris med
andre land hvor både regelverk og naturgitte forutsetninger er helt annerledes.
Tollvernet gjør det mulig.
Nå er det nok av BI-folk som mener at konkurranse er
konkurranse og bør gjelde på alle områder i samfunnet. Vi andre ser et par, tre
små problemer med det scenarioet.
Som
transportsvikt.
Som
pandemi.
Som
tørke.
Som
krig.
Gjør vi nok for matsikkerheten?
De siste fem årene har Norge – og verden – fått
oppleve hvor viktig matsikkerhet her.
Vi kan ikke stole på at vi vil klare skaffe alle
landbruksprodukter fra utlandet.
Vi bør ikke stole på det.
Beredskap koster. Matsikkerhet koster.
I en tid hvor vi er omgitt av usikkerhet på flere
fronter, burde spørsmålet heller være: Har vi gjort nok for å sikre norsk
matproduksjon?