Stasjonærblanderen Processor 3000 fra HaRu blir nå en del av porteføljen til TKS Agri.

TKS Agri kjøper opp HaRu

Avtalen ble signert i helgen.

Publisert

HaRu Systemer har produsert utstyr til silo og grashåndtering siden 1993, mens TKS Agri har produsert landbruksutstyr siden 1930. De to firmaene har samarbeidet i lengre tid, og nå blir de altså ett når TKS Agri kjøper opp HaRu.

TKS Agri overtar med det rettigheten til Processor 3000, som kort fortalt er en god miks av en rundballekutter og stasjonær fullfôrblander (se Bedre Gardsdrift nr. 8/2018). Produktene skal nå produseres i TKS-fabrikken på Kverneland på Jæren.

– Produktet passer veldig godt inn blant TKS sine eksisterende produkter for automatisk utfôring, heter det i pressemeldingen som er sendt ut i forbindelse med oppkjøpet.

Overtar oppfølging

Grunntanken bak stasjonærblanderen er ei maskin som har to horisontale blandeskruer i bunnen. Dette konseptet er ikke ukjent, men Processor 3000 skrur fôret imot midten med sakteroterende skruer, og utløpet finner du midt under maskina. Det er plass til to rundballer i kutteren, og en tredje kan legges klar på et brett i enden. Maskinen skal ha en kapasitet på opptil 30 rundballer i døgnet.

2017 var det første året med vanlig salg av maskinen, og målet har vært et årlig salg på rundt 100 maskiner. De er ikke der ennå. HaRu har solgt 30 maskiner i år, og det skal nå være rundt 100 Processor 3000 i drift i Norge.

– Det bli en ekstra sikkerhet for våre kunder at TKS nå tar over alt ansvar for videre oppfølging og delesalg, sier Hans Kråbøl, daglig leder HaRu Systemer AS.

Inn hos Felleskjøpet

Da vi omtalte Processor 3000 i 2018, ble produktet solgt direkte fra HaRu og ut til kunde, men de hadde ambisjoner om å komme inn på markedet i Finland og Sverige, og kanskje også andre europeiske land på sikt. Etter at TKS Agri tar over, skal stasjonærblanderen selges eksklusivt gjennom Felleskjøpet Agri og Felleskjøpet Rogaland Agder.

– Oppkjøpet av HaRu og Processor 3000 befester vår posisjon i markedet, men det vil også gi oss fortrinn i eksportmarkedet, sier Atle Sjølyst-Kverneland, daglig leder i TKS AS.

Gründer gir seg

HaRu ble startet av Hans Kråbøl og Rune Heggen, og det er de to første bokstavene i fornavnene deres som var bakgrunnen for firmanavnet. Når firmaet nå er kjøpt opp, vil Rune Heggen bli med videre mens Hans Kråbøl gir seg.

Powered by Labrador CMS