Marthe, mekankinerlærling, i gang under dekslet på en Fendt-tresker.
Marte er en av de som bransjen trenger, landbruksmekaniker med fagbrev.

Bransjen må bli synligere blant ungdommer

Mangel på landbruksmekanikere kan best løses ved å ta vare på ungdommene som vil inn i bransjen.

Behovet for gode fagarbeidere stiger, og det er blant annet en stor mangel på mekanikere, en trend som vil øke de neste årene.

Selv om flere tusen søker seg til yrkesfaglige utdanning, er det slett ikke alle som får seg lærlingplass til siste del av utdanningen.

Må appellere til ungdommen

Tobias, mekanikerlærling med hørselsvern på hodet
Bransjen trenger flere som Tobias.

Maskinførere, anleggsmaskin- og industrimekanikere var i 2020 på listen over yrker hvor et fåtall fikk seg lærlingplass. For å snu dette må flere bedrifter legge til rette for de som ønsker å fullføre en yrkesfaglig utdanning.

– Som bransje må vi bli synligere blant ungdommen. Vi må opplyse dem om mulighetene

tidlig i utdanningsløpet, helst på ungdomsskolenivå. Det handler tross alt om matforsyning, en samfunnskritisk funksjon, sier Bjørn Christian Engelstad- Tobiassen, Service Manager i Eikmaskin AS, i pressemeldingen.

Ungt Entreprenørskap

Som en del av dette har de laget YouTube-serien Landbrukets helter, der vi følger hverdagen til lærlinger og mekanikere.

Eiksentrene har også valgt å bli samarbeidspartner med Ungt Entreprenørskap for å skape engasjement og interesse rundt yrkesfag hos unge. De ønsker også å bidra med kunnskap som gjør at ungdom ser at landbruk og landbruksmaskinbransjen kan være en spennende karrierevei.

- Med et økende behov etter fagarbeidere, mekanikere og innovative løsninger i jordbruksnæringen ser vi viktigheten av Ungt Entreprenørskap arbeid, sier Trond Kjempekjenn, administrerende direktør i Eikmaskin.

Powered by Labrador CMS