L.EDER:

Ku med kalv i kalvingsbås i et løsdriftsfjøs.
Det er nå innført krav om egne kalvingsbinger for alle storfe, også båsfjøs. Det betyr ikke at du må bygge om til løsdrift.

Du trenger ikke alltid være best i klassen

Gardbrukeren møter stadig nye krav. Det betyr likevel ikke at det er nødvendig å velge Rolls Royce løsningen for å oppfylle dem.

Publisert

Støtt og stadig dukker det opp nye krav til den norske bonden, både om det ene og det andre. Fra 1. januar i år ble det for eksempel påbudt å ettermontere setebelte i traktor som er utstyrt med beltefester eller festepunkter. Påbudet kommer etter at det fra 1. august i fjor ble innført krav om bruk av setebelte i traktorer også utenfor arbeid. 

Og i januar i år trådte også kravet om bl.a. kalvingsbinge i kraft. Nå skal det være en kalvingsbinge per 25 dyr også i båsfjøs.

Vakler under nye krav

For enkelte har et krav om egen kalvingsbinge ikke brakt dem annet enn hodepine. En del av de mindre melkebruka, slik båsfjøs gjerne er, er allerede hardt presset. Når produksjonen er liten, er det vanskeligere å forsvare de store investeringene.

Nye krav blir som regel innført av en grunn. Enkelte ganger kan vi riktignok stille oss spørrende til om gjennomføringen er helt gjennomtenkt. Men regler som skal sikre liv og sikkerhet eller dyrevelferd skal selvsagt alltid følges.

Kreative løsninger

Det betyr likevel ikke at det er nødvendig å velge Rolls Royce løsningen. Du trenger hverken å kjøpe ny traktor eller nytt sete med setebelte for å oppfylle krav om beltebruk i traktor. Du kan fint ettermontere setebeltet selv, slik vi viste deg i Gjør det selv-saken vår om dette i fjor sommer.

På samme vis trenger du heller ikke bygge nytt fjøs eller foreta kostbare og omfattende ombygginger for å oppfylle krav om kalvingsbinge. Det kan være nok å tenke litt kreativt rundt egne løsninger, slik den unge bonden vi nylig har snakket med har gjort i sitt båsfjøs.

Godt nok

Anita Krohn Traaseth, tidligere administrerende direktør for Innovasjon Norge, lærte et uttrykk av faren da hun var ung: «Det er godt nok for de svina.» Hun gjorde uttrykket til sin personlige rettesnor. Og hvis øverste leder av forvaltningen av investeringsstøtten til landbruket kunne leve etter den regelen, kan jammen gardbrukeren gjøre det også.

Godt nok er faktisk godt nok.

 

Powered by Labrador CMS