Stadig stigende råvarepriser får konsekvenser for produsenter, og til sist, for forbrukere.

Råvaremangel rammer traktorproduksjonen

Det er mangel på råvarer som plast og stål, og det presser opp prisene. Det rammer særlig produksjonen av landbruksmaskiner, som bruker store mengder av disse materialene.

I gjennomsnitt steg prisen for materialer til industrien med 22 prosent sammenlignet med januar i fjor.

Stål og plast til værs

Det er likevel ingenting sammenlignet med prisøkningen på stål. I Europa skal stålprisen i mars, og da spesielt prisen for stangstål, ha vært 70-80 prosent over prisene før pandemien rammet.

Når det gjelder plast, skal prisen for etylen ha økt med 45 prosent i første kvartal i år. Prisen for polyetylen har mer enn doblet seg, med en økning på 121 prosent. Det er FederUnacoma, den italienske organisasjonen for produsenter av landbruksmaskiner, som melder dette.

Dyrere forsendelser

– Dette har alvorlige konsekvenser for landbruksmaskinsektoren, som i stor grad bruker jernholdige materialer og plast. Det er gjennomsnittlig 1700 komponenter involvert i produksjonen av en traktor. Av disse er 75 prosent laget av jernholdige materialer, som stål eller støpejern, og mer enn ti prosent består av plastmaterialer, som brukes i hytta, til deksler og plugger med mer, skriver FederUnacoma.

I tillegg til økende råvarepriser sliter industrien med problemer knyttet til logistikk og transport. Det er snakk om både økte priser og forsinkelser i shipping av varer.

Du kan lese mer om tematikken i siste utgave av Bedre Gardsdrift.

Powered by Labrador CMS