Robotarm som plukker sukkererter

Robot plukker sukkererter

Bioforsk har testa ut sin «hjemmesnekra» robot på sukkererter i sommer. Noe av utfordringa har vært å få roboten til å finne fram til belgen og få ertene fra robotarmen og ned i plukkekassa.

Publisert

Her er Martin Fodstad Stølen i ferd med å sende roboten ut i sukkererter-åkeren. Foto: Bioforsk

I første omgang var problemet å lære roboten å plukke. Hva er en ertebelg? Og hva er et blad? Roboten har klart seg noenlunde bra med bare ett kamera, men når lysforholdene på åkeren skifter, er det verre for den å se forskjell på blad og belg. Derfor må nok roboten forsynes med flere typer sensorer framover.

Fra verdensrommet til Vestfold

Martin Fodstad Stølen på Bioforsk Øst Apelsvoll har sammen med kollegaene Audun Korsæth og Krzysztof Kusnierek lagd robotarmen. Stølen har tidligere arbeidet både med roboter for verdensrommet og for å hjelpe funksjonshemmede. I sommer har de altså prøvd ut roboten hos en erteprodusent på Nøtterøy.

Plukker 24 timer i døgnet

Etter at sesongen er over regner forskerne på økonomien og hvor mange roboter som må til for å erstatte manuelle plukkere. De største erteprodusentene må leie inn 40 til 60 personer hver sommer til plukkinga. Roboten arbeider riktignok mye saktere enn de lynraske plukkerne, men kanskje blir det likevel billigere med robot i og med at den kan arbeide døgnet rundt? Roboten kan dessuten utstyres med flere plukkarmer. I første omgang vil en rimelig robot være løsningen for mindre erteprodusenter?

Brukes til andre vekster også?

I forsøket på Nøtterøy var robotarmen montert på en mobil base. Roboten klarte fint å kjøre ut på jordet, sjøl der det var mye stein. Noe av utfordringene har vært å få roboten til å finne fram dit den skal og å få ertene fra plukkarmen og ned i kassa, som er montert på den mobile enheten. Nå arbeider forskerne videre med å gjøre robotbasen mer solid og finne løsninger på nevnte problemer.

Forskerne ser også for seg at roboten med enkle ombygginger kan tilpasses andre vekster enn erter.

Powered by Labrador CMS