silo-mølle-korn

Skal kartlegge støvfaren i kornsiloer

Forskere ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) er i gang med et prosjekt som fokuserer på arbeidsmiljøet i kornsilo- og kraftfôrbransjen.

Publisert

Det er ikke bare bønder som utsettes for kornstov. Foto: colourbox.com

Arbeidsforholdene her er preget av mye støv, og instituttet ser nærmere på hvilke komponenter støvet inneholder, hvor høge konsentrasjoner det er og hvorvidt det kan påvirke de ansattes helse.

Prosjektet bygger på tidligere studier der STAMI har sett på kornbønders arbeidsmiljø. Disse viste at kornstøv kan inneholde relativt høye konsentrasjoner av mykotoksiner, og at kornbønder risikerer å inhalere helsefarlige mengder av kornstøvved arbeid på garden.

Møller under lupa

Kornet fra alle gardene transporteres til lokale kornmottak, der det sorteres, renses og tørkes før det brukes til mjøl og kraftfôrproduksjon. Eksponeringsforholdene i dette leddet av kornindustrien har ikke tidligere vært systematisk undersøkt i Norge. Som en naturlig videreføring av tidligere prosjekt ser derfor STAMI nærmere på eksponeringsforholdene ved kornmottak, siloer og kraftfôrmøller.

Varierer gjennom året

Prosjektleder Anne Halstensen sier at eksponering for kornstøv kan være enda høgere i denne bransjen både fordi større mengder korn handteres og fordi arbeidet ikke bare er sesongbetont, men foregår gjennom hele året.

Kraftfôrmøller har den høgeste eksponeringen. Foreløpige resultater fra prøver tatt i vinterhalvåret viser at det er arbeid i kraftfôrmølla som medfører den høgeste støveksponeringen. Deretter følger arbeid i kornsilo. De minst eksponerte er transportørene.

Eksponeringsforholdene i kornsiloene kan være svært annerledes i høstsesongen i forhold til vinteren. Det kan også være forskjeller mellom år fordi infeksjon av korn med toksinproduserende sopp varierer. Det blir derfor gjennomført eksponeringsmålinger på ulike tidspunkt for å få med sesong- og årsvariasjoner.

Ekstremverdier - Sjøl om medianverdien for alle gruppene var under den administrative normen for organisk støv (5 mg/m3) i de foreløpige prøvene, var mange prøver langt over denne grensen.Studier har vist at toppeksponering for mykotoksiner er langt farligere enn lavere eksponering over lang tid. Derfor er disse ekstremverdiene av stor interesse, og vil følges opp i det videre arbeid, sier Halstensen.

Inneholder myeKornstøv inneholder ikke bare plantefragmenter, men også uorganiske partikler, mykotoksiner, sopp og jordbakterier, samt deres bestandsdeler glukan og endotoksin. Siden de bioaktive komponentene i kornstøvet påvirker kroppen og blant annet kan gi luftveisplager, er det viktig å undersøke hvor mye av dette arbeidere på kornsiloer og møller blir utsatt for.

Proteinene sier ifraStudien inkluderer undersøkelser av øvre og nedre luftveier. Nesevolum og lungefunksjon måles før og etter jobb, for å kunne se på status og registrere eventuelle endringer som har skjedd i løpet av arbeidsdagen. I tillegg skal en undersøke spesielle proteiner i blodet.

- Proteinene vi skal se på benyttes som forskningsverktøy, sier Halstensen og forklarer videre at forhøyet konsentrasjon av enkelte proteiner i blod kan tyde på en betennelsesreaksjon i kroppen. En slik reaksjon kan kanskje skyldes eksponeringen de har blitt utsatt for. Ved å sammenlikne resultatene av helseundersøkelsene og blodprøvene med eksponeringsmålingene vil en kunne finne ut hvorvidt eventuelle helseeffekter har sammenheng med de ulike komponentene i kornstøvet.

Powered by Labrador CMS