Krone BigM_1

Krone BigM på norsk jord

I natt, kl 02:23, rullet en splitter ny Krone BigM sjølgående slåmaskin av danskebåten i Tananger. Dette er den første slåmaskina av sitt slag i Norge.

Publisert

Klokka er halv tre natt til fredag. Arvid Hove og Per Ivar Borsheim har akkurat tatt en første kikk på deres splitter nye Krone BigM.

Så var det altså Krone som vant kappløpet om å få levere den første serieproduserte sjølgående slåmaskina her i landet. Ikke overraskende havnet den i Rogaland, nærmere bestemt i Sandnes.

Den motoriserte slåmaskina, som har en veiledende listepris på godt over to millioner kroner, er kjøpt av landbruksentreprenørene Per Ivar Borsheim og Arvid Hove fra Sandnes. Maskinen er solgt av Krone sin forhandler i Rogaland, Traktor & Landbruk AS. Både Per Ivar og Arvid, representanter fra Traktor & Landbruk og Bedre Gardsdrift var på plass da danskebåten la til kai i natt.

Spesialmaskin

- Slåinga har vært flaskehalsen vår. På grunn av for liten kapasitet har vi måttet si nei til oppdrag. Vi måtte derfor gjøre noe og vurderte blant annet Butterfly. Men vi har ikke stor nok traktor for en slik slåmskin, og hadde ikke lyst på enda en traktor. Traktorer har vi nok av, og dessuten er traktor og Butterfly et kompromiss. Istedet for å kjøpte en ny stor traktor som skulle stå parkert det meste av året, valgte vi å kjøpe en spesialmaskin som er konstruert og optimalisert for å slå gras, sier Per Ivar.

Lettkjørt

Et viktig argument for å velge en BigM framfor traktor med Butterfly, er at BigM er mer lettkjørt og smidig, forklarer Per Ivar. De tre slåmaskinene er montert foran og på siden av maskina og gir en samla arbeidsbredde på 9,7 meter. Per Ivar og Arvid kan via terminalen i hytta velge om graset skal samles i én skår, eller om det skal breispres.

Fordi maskina har bakhjulsstying, og den dermed svinger om framhjula, blir det ingen striping i sving, slik det blir med en ordinær Butterfly. For å unngå striping i sidehelling, kan fronslåmaskina sideforkyves 25 cm.

333 hk

Bak hytta sitter det en sekssylindra motor fra Mercedes Benz, med en makseffekt på 333 hk (ECE R24). Transmisjonen er hydrostatisk med to trinn, 0 - 17 km/h for slåing, og 0 - 40 km/h for transport.

Klar til 2. slåtten

Per Ivar og Arvid satser på å få kjørt i gang maskina i løpet av helga. Om det blir siste rest av 1. slåtten eller starten på 2. slåtten vet de ikke helt ennå.

- Vi har ikke helt oversikt over hvor mye vi kommer ti lå slå med den, ettersom vi har sagt nei til flere jobber til årets sesong. Men med det utstyret vi har i dag, slår vi nærmere 300 timer i løpet av sesonger, sier entreprenøren.

Bedre Gardsdrift vil komme tilbake med mer om den motoriserte slåmaskina og Per Ivar og Arvid sine erfaringer i løpet av sommeren.

333 hk og 9,7 meters arbeidsbredde.

Arvid Hove på vei til Traktor & Landbruk der slåmaskina skal klargjøres.

Powered by Labrador CMS