Forbudsskilt 306.3

Jaguaren kan kjøre E6

Jaguaren kan kjøre E6. Fastracen må kjøre rundt. Det er Bedre Gardsdrift og Statens vegvesen sin tolkning av gårsdagens oppgave. Fornuftig? Det er en helt annen sak. 

Publisert

Jaguaren som går i 40 km/t kan lovlig passere skiltet, mens Fastracen som går i 70 km/t må kjøre rundt.

Det svaret var det bare 9 % som hadde, og det overrasker oss ikke. Svaret er mildt sagt ulogisk, men slik er altså tolkningen av skiltet.

Tolket av Statens vegvesen

Statens vegvesen Region midt har gått nøye i gjennom oppgaven og gitt sin tolkning, og deres svar er altså alternativ C.

Det er også slik vi i Bedre Gardsdrift tolker skiltet, sjøl om vi er sterkt uenig i resultatet. Det er all grunn til å etterlyse bondevett hos våre lovgivere.

Rett nok er det ikke så mange finsnittere som går i 40 her i landet, men eksempelet illustrerer hvordan regelverket kan slå ut i praksis.

Statens vegvesen forvalter regelverket, og må følgelig tolke det. Vi mistenker at det også der i gården stilles spørsmålstegn om hvor fornuften er blitt av.

Spørsmål om norsk språkforståelse

Juristene som en gang skrev setningen "Forbudt for traktor og for motorredskap konstruert for fart mindre enn 40 km/t" synes nok de hadde gjort en god jobb. Hva er da årsaken til at 91 % av de som svarte på oppgaven tolket det feil?

Mange tolker setningen dithen at både traktor og motorredskap konstruert for en fart på minst 40 km/t kan passere skiltet, men det er altså feil. Å bruke fornuft er også feil. Her er det nemlig juss, kommaregler og språkforståelse som gjelder.

Ifølge professor Gunnstein Akselberg ved Universitetet i Bergen, består setningen av to ulike setningsledd. På forståelig norsk betyr det at juristenes setning egentlig er to setninger: Forbudt for traktor. Forbudt for motorredskap konstruert for fart mindre enn 40 km/t.

Du kan lese mer om Akselbergs tolkning her.

Statens vegvesen sier til Bedre Gardsdrift at skiltet og forklaringen ble unnfanget mens traktorer kun gikk i 30 km/t, og at den opprinnelige hensikten med skiltet var totaltforbud mot traktorer. Spørsmålet omkring tolkningen av skiltet kom først når 40 km-traktorene ble vanlige.

Nok et grelt eksempel:

Totalforbudet for traktor gjelder uansett fartsgrense og uansett hastighet på traktor. Det betyr igjen, at en Fastrac som går i 70 km/t, ikke har lov å kjøre på en strekning med 60 km fartsgrense dersom denne er merket med det aktuelle skiltet, og traktoren ikke hindrer trafikken. En mobilkran derimot som klarer 60 km/t på flat mark, men som må krype oppover bakkene i 20 km/t, kjører lovlig. Dette er sannsynligvis et langt større problem enn sjølgående snittere.

Det er alltid et men, også i vårt eksempel

Sjøl om du lovlig kan passere skiltet med den aktuelle Jaguaren, eller annen motorredskap som går i minst 40 km/t, så tilsier all fornuft at du ikke bør gjøre det. Dessuten er faren stor for at du bryter vegtrafikklovens § 3, Grunnregler for trafikk:

Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.

Dersom du kjører den aktuelle strekningen i 40 km/t midt i fellesferietrafikken, vil du i høyeste grad være til hinder. Så i praksis må både Jaguar og Fastrac kjøre om Levanger.

Fortsett diskusjonen i vårt debattforum

Vi vet at dette emnet engasjerer mange. Har du meninger og synspunkt du vil dele med andre, så bruk vårt debattforum. Der har vi laget et eget emne om denne saken.

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS