eik-hausken q

A-K og Eik & Hausken skilles

Det er et stykke norsk traktorhistorie som avsluttes, nå som samarbeidet mellom A-K maskiner og Eik & Hausken har opphørt. Sistnevnte kommer til å konsentrere seg om det grønne markedet.

Publisert

I våre dager er Eik & Hausken mest kjent for folk som steller med park og anlegg, inklusive golf, kirkegårder og øvrig såkalt kommunalutstyr. I tillegg er firmaet en betydelig aktør på flishoggere.

- Dette er områdene vi kommer til å prioritere framover. Vi har mange egne agenturer som nå får full oppmerksomhet fra oss, forteller konstituert daglig leder Carl Henrik Hektner.

Kunder av Eik & Hausken som har kjøpt produkter importert av A-K maskiner, vil få service og oppfølging på dette fra A-Ks avdeling på Kløfta.

Små traktorer og spesialmaskiner Eik & Hausken importerer traktormerkene Tym, Holder og Yanmar. Særlig Holder forventer man å øke salget på, i og med at dette er en allsidig traktor velegnet for et bredt spekter av kommunaloppgaver. Tym og Yanmar er anerkjente asiatiske traktorer av mer tradisjonell type, men også disse er nok først og fremst aktuelle for den grønne sektor.

I tillegg står Eik & Hausken som importør av 16 andre merkenavn. Deriblant full linje av utstyr for golfanlegg, fra plenluftere til golfbiler, og det leveres feiemaskiner, ploger og fresere tilpasset målgruppa. Det satses også på kirkegårdsgraveren Lewis Badger, hvor graveaggregatet har en sideforskyvbar bom. Med det får du rette kanter på hele grava uten å flytte graveren.

Selskapet har fått en sterk posisjon på flishuggere. Bare det siste året er salget av slike mer enn tredoblet. Her er det danske Lindana TP som gjelder.

Historien Eik & Hauskens historie starter i Stavanger i 1906. 11 år seinere lanserer Henry Ford det som seinere blir sett på som standarden for alle senere traktorer, modell F. Året etter flytter Eik & Hausken til Oslo, og i 1928 får selskapet avtale om import av Ford traktorer. Det skjer ti år før Christian Eik får importavtale på Ferguson.

I 1986 blir høstemaskinprodusenten New Holland oppkjøpt av Ford, og navnet Ford New Holland oppstår. Ikke lenge etter tar også den norske importøren dette navnet.

I alle disse årene har Ford vært et betydelig merke på det norske markedet. I mange år har Ford ligget blant topp tre på salgslistene.

Året 1991 blir Ford New Holland og Fiat Geotech fusjonert, til det som fikk navnet New Holland. Samme år får A-K maskiner ansvaret for salg og ettermarked i Norge. Eik & Hausken blir fra dette tidspunktet forhandler for A-K maskiner. Seinere blir selskapet oppkjøpt av danske Svenningsens, og blir dermed også forhandler for produktene der ifra.

79 år etter at avtalen med Ford ble inngått, er det altså slutt på blå landbrukstraktorer fra Eik & Hausken. Et sjeldent langt kapittel i norsk traktorhistorie, med andre ord.

Powered by Labrador CMS