Bjørkeved er popuært, men har langt fra den beste brennverdien.
Bjørkeved er popuært, men har langt fra den beste brennverdien.

Dette treslaget gir mest varme fra veden

«Alle» vil ha bjørkeved når de skal fyre i peisen, men hvor mye bedre er egentlig bjørk enn furu?

Publisert

Av alle treslagene våre er det faktisk kristtorn som har best brennverdi pr. kubikkmeter, med barlind som en god nummer to. Men ettersom hverken kristtorn eller barlind inngår i den vanlige vedproduksjonen, er det neppe disse to sortene du kommer til å fyre opp med i nærmeste framtid.

Mye varme, lite produksjon

Dersom du fyrer for å få varmen vel så mye som kosen, er det bøk du burde satset på. Rett bak kommer ask, eik og alm. Alle disse gir rundt 2800-2900 kWh per kubikkmeter når veden er tørket så den holder en fuktighetsprosent på rundt 17%. Det viser tall fra Norsk Ved.

Det er riktignok rundt 500 kWh mindre enn kristtorn, men likevel langt bedre enn vanlige vedsorter som bjørk og furu. Ulempen er selvsagt at disse treslagene ikke er vanlige å ha noe stortstilt vedproduksjon på.

Bjørka havner langt bak

Så hvordan gjør våre vanligste vedsorter det? Den populære bjørka havner faktisk helt nede på ellevte plass når brennverdien måles, og bare to plasser foran furuveden. Disse gir henholdsvis 2590 og 2250 kWh per kubikkmeter. Får du tak i ved av rogn, lønn eller hassel etter at noen har felt trær i hagen, vil alle disse tre gi bedre brennverdi enn bjørk og furu.

Heller juletre enn fyringsved

Vurderer du å hive juletreet på peisen når du er ferdig med det, kan det være at du får mer varme fra jobben med å kappe det opp enn du får fra veden. Grantreet er nemlig vårt nest dårligste treslag når det gjelder fyringsverdi. Det er kun slått av gråor i kampen om jumboplassen. Begge disse to gir under 2000 kWh.

Ganske likt pr. kg

De oppgitte verdiene er pr. volumenhet. For norske treslag er det nemlig ganske små forskjeller i brennverdi pr. kg. Så resultatene over henger stort sett sammen med volumtettheten i de ulike treslagene. Noe som også betyr at seintvoksende trær normal har høyere brennverdi enn rasktvoksende trær. Altså kan fjellskogen ha høyere brennverdi pr. volumenhet enn lavlandsskog fra varme områder.

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS