Løvskogen i Norge vokser. Foto: Colourbox
Løvskogen i Norge vokser. Foto: Colourbox

Vil ha vekselbruk i skogen

Skogeiere bør dyrke mer bjørk og mindre gran mener flere i skogbransjen.

Publisert

Skogen i Norge er i kraftig vekst, og løvskogen vokser mest. Ifølge Landsskogtakseringen blir det mer løv enn furu innen 2030.

– Enkelte plasser jobber vi mot naturen. Vi planter gran der vi vet at neste generasjon av gran vil råtne, sier Geir Korsvold, avdelingssjef i Glommen Mjøsen Skog, til Nibio.

Se til landbruket

På en del høyproduktiv mark er grantrær utsatt for rotråte som angriper røttene og spiser seg oppover stammen. Her mener Korsvold at skogeiere heller bør se etter andre muligheter.

– Vi burde drive et vekselbruk, slik de gjør i jordbruket, og ikke ha samme art generasjon etter generasjon, sier han.

– Plant hengebjørk

Han får støtte av Helge Hvoslef, som leder Bjørkeprosjektet i Innlandet. De har som målsetting å få flere til å skjøtte bjørka og at minst én industriell aktør skal bli en betydelig avtager av bjørk til høyverdige produkter innen 2025.

– Plant hengebjørk, og ikke gran, på den beste marka der grana allerede sliter med rotråte. Da unngår du råteskader og ender opp med et verdifullt råstoff, sier han

Han skjøtter selv hengebjørk for salg til industri og rådet hans er å stammekviste og tynne for å få høykvalitets bjørketømmer.

Du kan lese hele saken hos Nibio.

Powered by Labrador CMS