Det har vært en rekke uhell med ATV i sommer. Foto: Colourbox
Det har vært en rekke uhell med ATV i sommer. Foto: Colourbox

Flere ATV-ulykker i sommer

Sommeren har vært preget av en rekke ATV-ulykker.

Publisert

Heldigvis har ikke liv gått tapt. Det er likevel bekymringsverdige at flere av ulykkene omfatter barn og ungdommer.

Barn skadet

I begynnelsen av sommeren ble en sju år gammel gutt sendt til sykehus etter å ha veltet med ATV på et jorde i Nord-Odal. I følge politiet på Twitter skal gutten ha klaget over smerter i ben og mage etter ulykken.

Få dager senere ble en ni år gammel gutt i Fredrikstad lettere skadet etter at en ATV skal ha veltet etter å ha kjørt i ei grøft. Gutten skal ha vært sammen med faren da ulykken skjedde.

Ungdommer i ulykker

I juni kjørte en tenåring ut i en sving på Lundamo i Melhus og havnet i en åker. Førerkortet ble beslaglagt og gutten ble sendt med ambulanse til St. Olavs hospital.

En måned senere fikk samme sykehus inn en annen tenåring som skal ha brukket begge armene, og muligens også hadde andre bruddskader, etter å ha veltet med ATV i Soknedal i Midtre Gauldal.

Og i helgen som var kolliderte en gutt i tenårene med en lyktestolpe etter å ha sovnet bak rattet på ATV-en. Dette skjedde nattestid i Varhaug, og det skal ikke være mistanke om rus. Bare en uke tidligere hadde det vært en annen ATV-ulykke på Varhaug.

Trøndelag utsatt

Fem av de fjorten ulykkene vi har registrert i sommer, har skjedd i Trøndelag. I tillegg til de to ungdommene som skadet seg, ble en person i Roan skadet etter et uhell med en ATV. På Skatval ble to personer skadet etter at en forhjuling skal ha truffet en stein og så endt i en betongvegg. Og en mann i 50-åra endte opp med mulige bruddskader og punktert lunge etter å ha kjørt av veien i Vikna.

De fleste velter

I tillegg til tilfellene nevnt over her, har det vært en rekke ulykker andre steder i landet med voksne involvert eller der vi ikke kjenner aldere til føreren. Det som kjennetegner de fleste ulykkene, men slett ikke alle, er at ATVen velter.

  • En mann i 70-årene ble sendt til sykehus etter å ha veltet med en ATV i Brandsøy i Sogn og Fjordane
  • I Kvinnherad i Hordaland skal ei kvinne ha blitt skadet da hun havnet under ATVen etter å ha mistet kontrollen i en sving.
  • I begynnelsen av juli skal en mann selv ha oppsøkt sykehus med mulig armbrudd etter å ha veltet med ATV i Fræna i Møre og Romsdal.
  • En mann i Kvinesdal i Agder ble mistenkt for promillekjøring etter å ha veltet ATVen.
  • I Fredrikstad ble to personer kjørt til legevakta etter at ATVen de satt på veltet. Dette skal ha skjedd i lav fart og i forbindelse med en oppbremsing.
  • Og for bare tre dager siden havnet to kvinner på sykehus etter at de kjørte inne i en fjellvegg med ATVen. De skal ha vært del i en større safarigruppe med ATVer.

Ta sikkerheten på alvor

Vi har heldigvis ikke registrert at det har vært meldt om dødsfall som følge av ATV-ulykker her til lands i sommer. Det skapte derimot overskrifter da den femten år gamle datteren til den britiske finansmannen Ben Goldsmith døde. Det skal ha skjedd etter at hun kjørte firhjulingen på familiegarden. Firhjulingen skal ha veltet, og jenta fikk kjøretøyet over seg. Goldsmith delte en hjerteskjærende melding på Twitter kort tid etter ulykken.

Når vi ser oversikten fra sommeren kan det være grunn til å minne om at en ATV ikke er et leketøy, hverken for voksne eller barn. Det er et kjøretøy som må behandles med respekt. Det er på tide å ta ATV på alvor.

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS