Massey Ferguson 8S.265 er Årets traktor 2021.
Massey Ferguson 8S.265 er Årets traktor 2021.

Her er Tractor Of The Year 2021

Agco sikrer seg tre utmerkelser, mens Claas stikker av med seieren i klassen Sustainable Toty.

Publisert

Vinnerne ble presentert 15.00 i dag i en digital seremoni. For første gang i siden starten i 1998 skjer premieutdelingen uten tilknytning til noen av de store europeiske landbruksmessene.

Her er vinnerne

Vinnerne i de forskjellige klassene er:

Tractor Of The Year: Massey Ferguson 8S.265

Best Utility: Valtra G 135 Versu

Best Specialized: Fendt 211 V Vario

Sustainable Toty: Claas Axion 960 Cemos

Vi har skrevet utfyllende om Årets traktor-vinner, MF 8S her:

Annerledes kåring

Bedre Gardsdrift er Norges medlem i juryen i Tractor of the Year (Toty), og som så mye annet har også kåringen av årets traktor blitt påvirket av Covid-19, men kanskje kommer det noe godt ut av dette på lengre sikt. Tidligere har de 26 medlemmene i juryen reist rundt i Europa for å delta på presentasjoner hos de forskjellige merkene, men i år har vi arbeidet på en ny digital plattform.

Hver enkelt produsent har fått presentere sine kandidater for juryen digitalt, og det har fungert godt. Dette har vist seg å være en effektiv og bærekraftig måte å arbeide på. Neste års kåring vil nok forløpe i mer normale former når vaksinen begynner å virke, men framtidens Toty-kåringer vil nok hente inspirasjon fra årets runde.

Trelleborg har vært hovedsponsor igjennom flere år, men fra i år av har Toty startet samarbeid med BKT.

Fokus på bærekraft

Den nye kategorien The Sustainable Toty (Årets bærekraftige traktor) var en egen klasse i fjor, men i år har alle kandidatene i de tre kategoriene mulighet til å oppnå tittelen Sustainable Toty. Dette er påskjønnelse til den traktoren som bidrar mest til et bærekraftig landbruk.

Både elektroniske hjelpemidler, alternative drivstoff, og andre løsninger som reduserer kostnader, arbeidsforbruk, og miljøbelastning blir tatt med i vurderingen. I år går tittelen til Claas Axion 960 Cemos.

Gardstraktoren vokser

Vi ser en tydelig trend i kategorien Best Utility (Beste flerbrukstraktor). Traktorene som blir brukt til alle oppgavene på mellomstore bruk vokser.

Tidligere har denne klassen hatt en begrensing på 8900 kg tillatt totalvekt, men nå er det på tide å heve denne grensa. I fjor ble den nye 6M-serien fra John Deere valgt bort fordi den var for stor for klassen, og i år ser vi at Valtra G er større enn det som er tillatt.

Juryen har derfor besluttet å sette en ny øvre grense for Best Utility til neste års kåring. Sannsynligvis ender vi opp på 10 tonn tillatt totalvekt. Trenden er uansett tydelig: gardbrukere over hele Europa velger større traktorer til å løse de daglige oppgavene året rundt.

Powered by Labrador CMS