Prosjektet Bønder og psykisk helse retter søkelyset mot unge brukere som sliter i hverdagen. Illustrasjonsfoto: colourbox.com

«Bønder og psykisk helse» nominert til pris

Prosjektet Bønder og psykisk helse er nominert til Helseprisen, skriver Norsk landbruksgiving (NLR).

Publisert

Prosjektet «Bønder og psykisk helse» handler om å utvikle og gjennomføre enkle tiltak som kan forebygge psykiske plager og fremme god psykisk helse blant unge bønder, slik at de velger yrket og blir værende, kan vi lese på hjemmesida til NLR. Landbruksrådgivinga deltar i prosjektet, som ledes av Mental Helse Ungdom, sammen med Norges Bondelag, TINE, Nortura, Norsk Landbrukssamvirke, Felleskjøpet Agri, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norges Bygdeungdomslag og Ruralis.

Du kan lese mer om bønder og psykisk helse på hjemmesida Godt Bondevett

Yter praktisk bistand

Noe av rollen til NLR i prosjektet er å stille med kriseberedskap for alle bønder som opplever å komme i ei krise. De siste årene har de opplevd en større pågang og de har ytt bistand i et økende antall saker.

Dette sier juryen

Det er stiftelsen Dam som står bak Helseprisen. I juryens begrunnelse heter det: «Bønder og psykisk helse er en problematikk som har gått under radaren til nå. Det er en gruppe som man sjelden tenker trenger hjelp til å takle psykiske utfordringer. I bunnen ligger et spennende samarbeid med næringen og organisasjoner som representerer norske bønder.»

Husdyrbønder mest utsatt

− Halvparten av Norges befolkning opplever utfordringer en gang i løpet av livet, og det gjelder også bønder. Det er ikke like enkelt for en bonde, spesielt husdyrbønder, å levere egenmelding dersom man får utfordringer i hverdagen. Arbeidet som gjøres med psykisk helse i landbruket er viktig, og det senker terskelen for å snakke om det, sier HMS-fagkoordinator i NLR, Halle Arnes.

Helseprisen 2019 deles ut på Frivillighetens dag 5. desember på Sentralen i Oslo. Avstemmingen avsluttes 25. november.

Her kan du stemme på de tre finalistene

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS