Quinoa-planta vokser i det spesielle klimaet i Andesfjellene og har brukt mange år på å aklimatisere seg til danske forhold. Foto: colourbox.com
Quinoa-planta vokser i det spesielle klimaet i Andesfjellene og har brukt mange år på å aklimatisere seg til danske forhold. Foto: colourbox.com

Superplante til 100 kroner kiloet

Danskene skal i år starte kommersiell dyrking av den proteinrike planta quinoa fra Sør-Amerika. Pris i butikk: 100 kroner kiloet.

Publisert
Frøene av quinoa-planta har flere farger. Her den lyse varianten.
Frøene av quinoa-planta har flere farger. Her den lyse varianten.

Quinoa betegnes ofte som den mest potente planta i verden. De små, lyse, røde eller sorte frøene består av 15 prosent protein og inneholder alle de essensielle aminosyrene, som kroppen ikke sjøl kan produsere, skriver foodculture.dk.

Glutenfri

Quinoa har også et meget høyt jerninnhold og er svært relevant for mennesker som vil leve glutenfritt. Den kan erstatte mjøl i brød, men inneholder altså ikke noe gluten og er svært populær i hippe miljøer i København. Den minner litt om bulgur og har også mange andre fordeler som begeistrer forskerne.

Tre danske sorter skal testes

-Vi betrakter quinoaen som det sunneste planteproduktet som overhodet finnes, sier

Sven-Erik-Jacobsen ved Københavns Universitet. Han forsker på plantebaserte proteinkilder og er mannen bak de tre første quinoa-sortene som er tilpasset dansk klima og som nå skal prøves ut i fullskala.

En nokså skrøpelig plante

Quinoaen, som stammer fra Andesfjellene i Sør-Amerika, har til nå vært vanskelig å dyrke utenfor dette kontinentet og har gitt små avlinger. Men siden 1990-åra har Sven-Erik Jacobsen samarbeidet med bønder og andre forskere for å tilpasse quinoaen til det danske klima. Det vanskeligste har vært å knekke koden for hvordan den skrøpelige planta skal dyrkes når den blir tatt vekk fra det spesielle tropiske klimaet i Andesfjellene.

Har snudd «døgnrytmen»

I begynnelsen måtte Jacobsen følge plantas naturlige og innebygde rytme og høste den ved juletider. Men ved å velge ut spesielle planter og krysse år etter år, har han endelig fått fram en quinoa som kan høstes i slutten av august.

Dyrkningsteknikken nesten på plass

I år skal den dyrkes kommersielt for første gang i Danmark og Jacobsen tror ikke det dyrkningstekniske vil bli noe problem. I de siste fire åra har en rekke danske bønder deltatt i et forskingsprosjekt, ledet av Jacobsen, med blandet hell. Men i fjor fikk én av bøndene den beste quinoa-avlinga til nå i Danmark. Sjøl om ikke dyrkingsteknikken sitter helt ennå, tror ikke prøvekaninene at det er der skoen vil trykke. Bøndene er mer spent på om forbrukerne vil kjøpe den danske quinoaen og hvordan markedet utvikler seg.

Radrenseren tar ugraset

En annen utfordring er ugraset. I Andesfjellene sørger lite nedbør for at quinoaen har liten konkurranse fra ugraset. I utgangspunktet er den eksotiske planta ikke skapt for krigen med det danske ugraset.

Quinoaen kommer opp etter bare fire dager, men så står den stille én måned, hvor den bare bruker tida til å sette røtter. I denne perioden er det viktig å holde den rein for ugraset, så den ikke «spises» opp. Hemmeligheten er å bruke en radrenser til å luke rundt den mikrolille planta, som bare måler to til tre centimeter den første tida.

100 kroner kiloet

Det danske bakeriet Aurion selger brød, kaker og mysli av quinoa, importert fra Sør-Amerika, men er klar til å kjøpe 20-30 tonn danskprodusert vare. Det eneste området hvor den danske quinoaen ikke kan hamle opp med den importerte, er når det gjelder lithium-innholdet.

Folk som lever glutenfritt kan få mangelfull ernæring. Og det er her quinoaen kommer inn i bildet etter som den har optimal proteinsammensetning. I skrivende stund er prisen for rå quinoa over 100 kroner kiloet. En meget høy pris, sier Jacobsen, som regner med at den vil falle i takt med at forskes mer på dyrkningsmetodene.

Det forskes i flere land

Foreløpig har ikke Jacobsen lykkes med å få noen danske frøfirmaer til å registrere de tre sortene professoren har utviklet. Sjøl har han ingen kommersiell interesse i quinoa-sortene som foreløpig er registeret hos

Der er aktuelt tre danske sorter på markedet, som alle er registrert hos NaturErhvervsstyrelsen.

Det er ikke bare i Danmark man planlegger kommersiell dyrking av quinoa, men også i Nederland, Frankrike og England.

Powered by Labrador CMS