Lely Collector i drift i fjøset
Gjødselroboten suger opp møkka framfor å skrape den bort.

Roboten som samler opp møkka

Under årets Agrisjå lanserer Fjøssystemer roboten Lely Collector som samler opp gjødsla istedenfor å skrape den vekk.

Publisert

Lely har siden 2005 vært på markedet med skraperoboter for spaltegolv. Med Lely Discovery 120 Collector utvider de sortimentet til også å gjelde reingjøring av tette golv.

Roboten skyver ikke møkka foran seg, men samler den derimot opp for så å tømme den i gjødsellageret på et bestemt sted. Lely Collector bruker vann for å tynne ut gjødsla og ei vakuumpumpe for å suge den inn i gjødseltanken.

Sprayer vann

Når roboten gjør reint i fjøset sprayer den vann både foran og bak seg. Spraying i front gjør at det blir lettere å suge opp gjødsla og spraying bak resulterer i et vått golv som er mer sklisikkert, lyder det i pressemeldinga fra Lely.

Vannet fylles på automatisk og lagres i to vannposer inni gjødseltanken i roboten. Etter hvert som gjødseltanken fylles, reduseres volumet av vannposene og frigjør dermed plass til mer møkk.

Kyrne kan lett manøvrere seg forbi roboten, som også går under skillegrinder i fjøset. Roboten navigerer ved hjelp av innebygde sensorer.

Mer i bladet

Vi har også snakket med en bonde som har tatt roboten i bruk for å høre hvilke erfaringer han har gjort seg. Du kan lese mer om dette i neste nummer av Bedre Gardsdrift. Saken er også tilgjengelig i det digitale arkivet.

Powered by Labrador CMS