Landbruksrobot utviklet av studenter ved NMBU. Illustrasjonsfoto

Ås-studenter skal konkurrere med landbruksrobot på SIMA

Ti studenter fra NMBU skal konkurrere i framtidig landbruksteknologi på SIMA i februar.

Publisert

De norske studentene stiller i kategorien ”Roboter: morgendagens førerløse traktor” og vil møte konkurrenter fra flere land.

Teamet fra Ås blir ledet av førsteamanuensis Pål Johan From. Han har en doktorgrad i robot-teknologi og er forskningsleder ved NMBU.

Landbruket fram i tid

Konkurransen i SIMA er bygget opp rundt fire hovedtemaer som skal kartlegge hvordan landbruket kan bli drevet om 10 år. De andre temaene er digitale styringsmodeller, økologisk økonomi, og nye metoder for utvikling av planter og husdyravl med hjelp av data.

- Deltakelsen i konkurransen vil sette Norge og universitetet på det internasjonale kartet når det gjelder forskning for morgendagens landbruk, mener Joséphine Sconza fra Promosalons Norge.

Presisjonslandbruk og robotisering

Som fagblad opplever vi i Bedre Gardsdrift at det er stor interesse for presisjonslandbruket, både blant gardbrukere og forskere. Norge har som kjent et av de mest robotiserte husdyrholdet i verden, og automatiseringsgraden innen både melking og fôring er svært høy.

Med miljøet på Ås og Nibios nyopprettede senteret for presisjonslandbruk på Apelsvoll er det i ferd med å etablere seg et norsk miljø for avansert landbruksteknologi som det blir svært spennende å følge framover.

Landbruks-roboter

  • Verdensmarkedet for landbruks-roboter vil ha en antatt verdi på rundt 96 milliarder norske kroner innen 2020
  • Rundt 20 laboratorier verden over arbeider med utvikling av robot-teknologi for landbruket
  •  Landbruket er verdens nest største marked for robot-tjenester
  • En undersøkelse som omfattet 660 driftsledere i landbruket viser at antall roboter for melking og fôring vil øke med mellom fem og elleve prosent de neste fem årene.
Powered by Labrador CMS