Krumkaker hører julen til. Foto: Matprat/ Mari Svenningsen

Ingen jul uten krumkaker

11. desember: Takk til bonden for egg, smør, og mel, som med någet attåt kan bli noe så knasende godt som krumkaker!

Publisert

Sprø, deilige krumkaker, fylt med iskrem, multekrem eller spist som de er – det er jul det!

Tradisjonsrike jernkaker

Krumkaker faller inn under betegnelsen jernkaker. Dette er kaker som er stekt i jern, og ikke i smult eller i ovnen. Et annet eksempel på jernkake er goro.

Jernkaker er regnet som de med lengst tradisjoner her til lands. Kakene baserer seg da også i stor grad på de deiligste saker som gardene den gang hadde å by på: ferske egg, deilig smør og hvetemel. Med litt sukker til søtning og et dryss kardemomme for smak, så har du alt du trenger.

Oppskrifter i arv

Oppskrifter på tradisjonelle julekaker som krumkaker går gjerne i arv. Slik er det også med oppskriften som Norges Bygdekvinnelag har samlet inn i oppslagsverket NorskTradisjonsmat.no. En oppskrift på sprø og gode kaker etter gammel oppskrift fra Gol finner du her.

Matprat har på sin side en oppskrift som er enkel å huske: 200 gram av sukker, smør og egg og 4 egg, pluss litt kardemomme.

Ingen jul uten krumkaker
#ingenjulutenbonden

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS