Berlinerkranser. Foto: Opplysningskontoret for brød og korn/Kim Holthe

Ingen jul uten berlinerkranser

19. desember: Det er mange kaker som inneholder mer egg enn berlinerkranser, men det er likevel noe med de kokte eggeplommene i røra som får oss til å tenke på egg når det nærmer seg jul og berlinerkransene dukker fram igjen.

Publisert

Berlinerkranser er regnet som ett av de sju slagene man bakte til jul.

Importerte tradisjoner

I følge Opplysningskontoret for brød og korn hører berlinerkranser til kaker som må bakes i ovn og som dermed har røtter i Norge tilbake til 1600-tallet.

– Før komfyren ble vanlig på 1800-tallet, måtte slike kaker kjøpes fra bakeriene eller kom fra storgårder med egen bakerovn, skriver de.

Flere av kakene som vi regner som norske tradisjonskaker har utenlandsk opprinnelse. Slik er det også med berlinerkranser, som i følge Matprat.no ikke uventet kan spores tilbake til en baker i Berlin.

Takk til bonden

Hvis du vil prøve deg på berlinerkranser til jul i år, finner du en oppskrift på brodogkorn.no Og selvsagt inneholder den kokte eggeplommer.

I tillegg til eggprodusentene kan vi naturligvis også takke både mjølkeprodusentene og kornbøndene for at vi kan lage deilige berlinerkranser til jul.

Ingen jul uten berlinerkranser
#ingenjulutenbonden

#ingenjulutenbonden

  • I år teller vi ned til jul med taggen #IngenJulUtenBonden 
  • I en artikkel hver dag fram mot jul løfter vi fram ulike måter at bonden og bondens produkter bidrar til den gode julefølelsen
  • Vi oppfordrer også andre til å bruke taggen #ingenjulutenbonden i sosiale medier for å vise hva bonden betyr for julefeiringa, enten du bor på bygda eller i byen
Powered by Labrador CMS