Illustrasjon: yayimages.com
Illustrasjon: yayimages.com

Utakk er verdens lønn

«Enkelte har ikke den minste sympati for brøytemannskapene, som kanskje har sittet hele natta i brøyteriggen.»

Publisert

Denne lederartikkelen er hentet fra Bedre Gardsdrift nr. 2/2019.
Bli abonnent du også.

Vi er i ferd med å legge bak oss en snørik vinter, til glede og forargelse. I vinterhalvåret sitter det mange helter rundt om i det ganske land og venter på at det skal snø. De venter ikke på snøen, men de venter på å brøyte. Hver gang det kommer snø, drar mannskapet ut for at urbane bymennesker skal komme seg rundt, enten det er til butikken, for å levere barna i barnehagen eller på skole, til jobb eller til treningssenteret.

De færreste har snøbrøyting som eneste inntekt på vinteren, men ofte som en biinntekt for å få inn noen kroner på maskinene. Noen jobber i anleggsbransjen, andre brøyter ved siden av gardsdrifta, og så har du noen ivrige sjeler i den yngre garden. Sjåførene er vanlige arbeidsfolk, og fåtallet av disse brøyter fordi de synes det er gøy. Brøytemannskapene må kanskje prioritere bort familielivet, de ofrer natta ved siden av ektefellen, familiemiddager og tid med egne barn for at andre skal komme fram.

Til tross for dette må brøytemannskapene tåle å bli møtt med trusler og klager. Enkelte har ikke den minste sympati for brøytemannskapene, som kanskje har sittet hele natta i brøyteriggen. Det er galt å brøyte midt på natta, for da blir folk vekket av motordur. Men når sola står opp, bør det helst være ferdigbrøytet, for bilistene skal for all del ikke kan vente i 30 sekunder på at du skal få brøytet ferdig innkjørselen. Når det endelig blir brøytet, er selvsagt plasseringen av snøen feil. Som takk blir du vist en langfinger eller får høre hornet på bilen, eller verre. I Hedmark ble en brøytesjåfør truet på livet, i Østfold har brøytesjåfører blitt angrepet med stokker.

I kommentarfeltene på Facebook er det ikke mye bedre. Voksne mennesker syter og klager over håpløs brøyting med kommentarer som gir oss andre frysninger. Enkelte har heller ikke forståelse for at det ikke er mulig å brøyte hvis det står feilparkerte biler midt i veien.

Det er ganske enkelt ikke til å tro hva voksne mennesker får seg til å si og gjøre mot folk som er hyret inn for å gjøre hverdagen enklere for dem. Om det skyldes at nordmenn er blitt mer bortskjemte, mer uhøflige eller rett og slett mer fremmedgjorte vet vi ikke, men oppførselen er ganske enkelt ikke akseptabel. Løsningen er heldigvis enkel: Folk må rett og slett skjerpe seg.

Se hva du kan lese om i Bedre Gardsdrift 2/2019 her

Bedre gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS