Jørn Hafslund fra Ostegården kunne til slutt heve trofeet over hode som bevis på at "Fanaost" er verdens beste. Foto: Morten Holt

Overlegen hjemmeseier i oste-VM

Nå dominerer Norge også med ost. Goudaosten «Fanaost» fra Ostegården kapret gullet i oste-VM («World Cheese Awards») på hjemmebane i Bergen.

Publisert

Det ble også en hyllest til den ekte, norske brunosten, som sikret sølvet i konkurransen. «Ekte brun geitost» fra Stordalen gardsbruk i Tinn i Telemark fikk nemlig 65 poeng, og delte sølvet med en ost av sau fra Pyreneene i Frankrike.

Vant med seks poeng

Jubelen sto i taket i Peer Gynt-salen i Grieghallen da det etter hvert viste seg at de andre ostene ikke var i nærheten av å oppnå den samme poengsummen som «Fanaost» fra Ostegården.

Seieren til «Fanaost» var av det helt overlegne slaget. Den oppnådde 71 poeng, mens de to sølvvinnerne oppnådde 65 poeng. De resterende 13 ostene i superfinalen fikk fra 53 til 64 poeng.

En seier for hele oste-Norge

Det var en meget rørt Jørn Hafslund fra Ostegården som mottok hyllesten fra en fullsatt sal i Grieghallen.

– Denne osten har vi arbeidet frem gjennom 12 år. Dette er en seier for hele oste-Norge, og understreker det gode samarbeidet vi har i denne næringen her i landet, sa Hafslund under seiersintervjuet på scenen.

Like før hadde hans gode kollega Gunnar Waagen fra Tingvollost, som vant «World Cheese Awards» med Kraftkar i 2016, påpekt akkurat det samme, da Waagen ble tildelt Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2018.

Samlet mange femmere fra dommerne

Hjemme på garden har Ruth og Jørn Hafslund 12 kyr, som sørger for råvarene til verdensmesterosten. De 12 kuene går ute hele sommeren og spiser mer enn 10 ulike grastyper.

De 16 dommerne i panelet ga «Fanaosten» en rekke femmere, som var høyeste score fra den internasjonale juryen – med jurymedlemmer fra både Japan, USA, og Mellom- og Sør-Amerika, i tillegg til mange europeiske dommere.

80 poeng var maksimalt oppnåelig, og Ostegårdens vinnerost samlet hele 71 poeng fra de 16 dommerne.

Fanaost, som blir laget av pasteurisert kumelk, salt, kultur og løype, ble fremhevet av dommerne som enkel og frisk. Den passer både som hverdagsost, i matlaging og til ost- og vinkveld.

En bragd av de sjeldne

Det er litt av en bragd Jørn Hafslund og Ostegården står bak litt av en bragd. Den er altså kåret til den aller beste blant 3472 deltakende oster i årets «World Cheese Awards».

Produsenter fra 41 forskjellige land har bidratt med oster til konkurransen, og 241 dommere (50 norske) fra 30 forskjellige land har stått for bedømmingen.

Fire norske med «Super Gold»

Det florerte lenge rykter om at de bare var to norske oster, «Geitost fra Bo Jensen med aske», og Munkeby fra Munkeby Mariakloster, som gikk videre og fikk «Super Gold».

Men flere andre norske oster kvalifiserte seg også blant de 78 beste, og fikk utmerkelsen «Super Gold».

Gammel Erik fra Gammel Erik AS, Sprø Nordlending fra den Den Sorte Gryte, Thorbjørnrud Raclette fra Thorbjørnrud Hotell AS og Sæterost Brimi 2015 fra Brimi Gard & Seter fikk også utmerkelsen, i tillegg til brunosten fra Tinn og goudaosten fra Fana, som altså gikk videre til superfinalen – der verdens 16 beste oster i 2018 gjensto. Og sørget for norsk storeslem!


Oste-VM

Dette er den 31. gangen World Cheese Awards, som er en av verdens største ostekonkurranser, ble avholdt - og det er første gang det holdes i Norge.

World Cheese Awards», som er verdens største ostekonkurranse, ble i år arrangert for 31. Det er første gang konkurransen arrangeres i Norge.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS