Foto: John Deere
Foto: John Deere

Traktorstatistikken: John Deere med knapp seier

Kun 11 traktorer skiller John Deere og Valtra etter endt 2019.

Publisert

Det så lenge ut til å bli tett kamp i toppen, og det ble det. John Deere er igjen Norges mest registrerete traktormerke, for andre år på rad. Valtra, som tronet øverst i 2017, må se seg slått. Valtra-selgerne bør dog være fornøyde, de havner kun elleve traktorer bak de grønne og setter ny rekord for markedandeler. Det inkluderer årene da den finske traktoren het Valmet

Også John Deere-selgerne bør vel være fornøyde med å toppe traktorstatistikken, men de er et godt stykke bak de solide tallene fra 2018. Fasiten ble 110 eksemplarer bak det foregående året, og de mistet fire prosentpoeng av det totale markedet. De fire prosentpoengene, og vel så det, har Agco-traktorene dratt til seg. De har en oppgang på 4,5 prosentpoeng fra 2018.

Også Fendt setter en ny rekord på norsk jord. De hadde aldri registrert flere traktorer enn de gjorde i 2018, men 2019 ble et enda bedre år med 49 flere enheter. Massey Ferguson har kommet seg relativt bra etter det forferdelige 2018.

Den tredje største aktøren, A-K maskiner, faller fra en markedsandel på 11,8 prosent i 2018 til en andel på 9,3 prosent i 2019. Brorparten av nedgangen står Case IH for, som har mistet omtrent halvparten av markedsandelene sine.

Lille Lovol kan ikke kalles liten lengre. Den er nå landets niende mest registrerte traktor, men trolig er det ikke mange i landbruket. Trenden er også positiv for Izeki og Kubota. Sistnevnte leverte et forferdelig år i 2018. De har en lang vei opp til de 84 enhetene de registrerte i 2017.

Claas og Deutz-Fahr ligger på det jevne, mens det første året til Solis i Norge ga ti registreringer. McCormick fortsatte å falle i 2019 og mister igjen en tredjedel av andelene sine.

Totalt sett ble 2019 et gjennomsnittlig år med 3287 registreringer, kun seks traktorer bak snittet siste 10 år. Det er likevel en oppgang på 78 traktorer fra 2018.

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS